Ποια είναι σήμερα τα περίεργα χόμπι των μεγάλων της ροκ; Αφιέρωμα του Spiegel εστιάζει στο χθες και το σήμερα προσωπικοτήτων που έχουν γράψει ιστορία. 

Οι Όζι Όσμπορν, Άλις Κούπερ και Έρικ Κλάπτον ζούσαν το όνειρο «σεξ, ναρκωτικά και ροκ-εντ-ρολ) αλλά μετά τη δεκαετία του 1960 στράφηκαν στο γκολφ, την πεζοπορία και το fantasy baseball.

Ποια είναι σήμερα τα περίεργα χόμπι των μεγάλων της ροκ; Αφιέρωμα του Spiegel εστιάζει στο χθες και το σήμερα προσωπικοτήτων που έχουν γράψει ιστορία. 

Άλις Κούπερ

Με την πρώτη ματιά, ο Άλις Κούπερ, φαίνεται να μην έχει αλλάξει. Εάν δει κάποιος τις σημερινές συναυλίες του εκκεντρικού rocker, δίπλα σε φωτογραφίες του πριν από 40 χρόνια, τα δύο πρόσωπα δεν διαφέρουν τόσο πολύ.

Ίσως όχι μόνο, επειδή κρύβει ακόμα το πρόσωπό του με το ίδιο make-up όπως στη δεκαετία του 1970: θανάσιμα χλωμός και με βαμμένα μαύρα μάτια, παραμένει ίδιος όπως πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Αλλά φυσικά η εμφάνιση είναι παραπλανητική. Αν κοιτάξετε τον «master του shock rock» θα δείτε τα βαθιά ίχνη που του άφησε η ζωή του ροκ σταρ – με όλους τους σταθμούς: το θάνατο της φίλης του Christine Frka το 1972 από υπερβολική δόση ηρωίνης, τον αγώνα του κατά του αλκοολισμού και την απόσυρσή του στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Αλλά πάνω απ όλα οι χιλιάδες εμφανίσεις σε αμέτρητες περιοδείες στη μακρά ζωή του rockstar. Σήμερα, όμως, δεν κυνηγάει τα πάρτι και την υπερβολή, – προτιμά να χαλαρώνει με ένα παιχνίδι γκολφ. Ξενέρωτο; Όχι όταν ρωτάτε τον Κούπερ. «Κάθε τύπος που γνωρίζω – από τον Μπομπ Ντίλαν έως τον Νιλ Γιανγκ – παίζει γκολφ» είχε δηλώσει στην Daily Express το 2007.

Και εξήγησε: «Είναι εξίσου εθιστικό με τα ναρκωτικά». Στην πραγματικότητα το πάθος του για το γκολφ φαίνεται και από τον τίτλο της αυτοβιογραφίας του, που δημοσιεύθηκε το 2007 «Golf Monster: My Life Between Golf and Rock’n’Roll».

Μπράιαν Τζόνσον

Ο Μπράιαν Τζόνσον, ο Άγγλος τραγουδιστής των AC/DC, ο οποίος έγινε μέλος του συγκροτήματος όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Back in Black» είχε εμμονή με το μπιλιάρδο και μάλιστα στην πρώτη ακρόαση είχε φθάσει με μία ώρα καθυστέρηση, επειδή είχε να ολοκληρώσει μία παρτίδα.

Το ενδιαφέρον του πλέον επικεντρώνεται στα μιούζικαλ. Είναι μεγάλος θαυμαστής των κλασικών αμερικανικών μιούζικαλ των δεκαετιών του 1940 και του 1950. Μάλιστα έχει γράψει το μιούζικαλ «Helen of Troy» ένα θεατρικό βασισμένο στην Ωραία Ελένη, την ομηρική ηρωίδα.

Ίγκι Ποπ

O Τζέιμς Νιούελ Όστερμπεργκ Τζούνιορ, πιο γνωστός ως Ίγκι Ποπ θεωρείται ο προπάτορας της punk rock. Με την μπάντα του The Stooges δημιούργησε το ακατέργαστo crust πανκ στυλ στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Τα ενδιαφέροντά του τότε ήταν οι καυγάδες με το κοινό, όπως συνέβη σε μία εμφάνισή του στο Michigan Palace in Detroit το 1974, όταν πρόσβαλε το κοινό, στο οποίο κυριαρχούσαν μοτοσικλετιστές. Ακόμη και μετά τη συναυλία οι Stooges δέχονταν απειλές από τη συμμορία.

Στα ενδιαφέροντά του σήμερα εντάσσονται τα τελετουργικά χαλάρωσης της μακρινής ανατολής. Ξυπνά πρωί και ξεκινά την ημέρα του με ασκήσεις Tai Chi και δεν παραλείπει μία τελετή τσαγιού.

Όζι Όσμπορν

Ο θρυλικός σταρ της από το Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας Όζι Όσμπορν με τους Black Sabbath δημιούργησε το χέβι μέταλ.

Τα ενδιαφέροντά του τότε ήταν το αλκοόλ και το LSD, συχνά είχε προβλήματα με τον νόμο. Το 1979 αποχώρησε από το συγκρότημα και ακολούθησε σόλο καριέρα. 

Το 2010 ερευνητές από το πρόγραμμα ανθρώπινου γονιδιώματος της Knome ανέλυσαν το γονιδίωμά του και ο λόγος είναι η μακροβιότητά του παρά τις άπειρες καταχρήσεις που έχει κάνει στην ζωή του.

Το χόμπι του σήμερα είναι η ζωγραφική. Το 2010, ο μουσικός είπε σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφο του BBC, ότι στην πραγματικότητα απλά ζωγραφίζει για να χαλαρώνει – αλλά «αν υπάρχει κάτι που θα ήθελε να κάνει πριν πεθάνει, αυτό θα ήταν να μάθει να ζωγραφίζει σωστά».

Πολ Στάνλεϊ

Ο Stanley Harvey Eisen είναι περισσότερο γνωστός από το όνομα, που χρησιμοποιούσε επί σκηνής, Πολ Στάνλεϊ. Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής, μουσικός και συνθέτης της hard rock είναι διάσημος για τη συνεργασία του με το συγκρότημα Kiss. Ο Πολ Στάνλεϊ καθιέρωσε τον χαρακτήρα του «Starchild» στο συγκρότημα των Kiss. 

Ήταν απόφοιτος του Γυμνάσιου Μουσικής και Τέχνης της Νέας Υόρκης και πάντα ενδιαφερόταν για την τέχνη.

Ο Στάνλεϊ μετά το πρώτο του διαζύγιο ,το 2001 στράφηκε στη ζωγραφική και από το 2006 εκθέτει τα έργα του και διαθέτει προς πώληση τους πίνακές του.

Έρικ Κλάπτον

Ο Έρικ Κλάπτον, ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες όλων των εποχών, είναι ο μοναδικός μουσικός που έλαβε τρεις φορές τον τίτλο τιμής με εισαγωγή στο Rock and Roll Hall of Fame. Η μπάντα Cream, της οποίας ήταν μέλος τη δεκαετία του 1960 είναι ακόμη πρότυπο για πολλές ροκ μπάντες.

Το 1976 ο Κλάπτον προκάλεσε σκάνδαλο, όταν μεθυσμένος σε συναυλία στο Μπέρμιγχαμ υπερασπίστηκε τον Ίνοχ Πάουελ, ο οποίος δέχθηκε κριτική για ξενοφοβικές απόψεις. «Πιστεύω ότι ο Ίνοχ (Πάουελ) έχει δίκιο. Νομίζω ότι πρέπει να τους στείλουμε όλους πίσω. Μην αφήσετε την Βρετανία να γίνει μαύρη αποικία» είχε υποστηρίξει ο Κλάπτον. Η δήλωσή του προκάλεσε το κίνημα διαμαρτυρίας «Rock against Racism» στη Βρετανία.

Δεν ήταν η συμπεριφορά του, αλλά ο εθισμός του στα ναρκωτικά που οδήγησε στη διάλυση των Cream.

Πολύ αργότερα στο νησί της Καραϊβικής, Αντίγκουα ίδρυσε την κλινική αποτοξίνωσης από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες, «Crossroads».

Το 2007 πάντως σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε ότι παραμένει πιστός στις απόψεις του και αρνήθηκε ότι οι ιδέες του Πάουελ είναι ρατσιστικές.

Ίαν Γκίλαν

Ο Ίαν Γκίλαν Βρετανός τραγουδιστής της ροκ μουσικής και ένας από τους σπουδαιότερους του είδους του, με θητεία στους Deep Purple και Black Sabbath τραγουδούσε στην εκκλησιαστική χορωδία και ήθελε να ακούγεται σαν τον Έλβις Πρίσλεϊ.

Στα ενδιαφέροντά του ήταν και ένα θεατρικό για τον Μεσσία. Στο άλμπουμ «Jesus Christ Superstar», της πασίγνωστης ροκ όπερας σε μουσική του Άντριου Λόυντ Γουέμπερ και λιμπρέτο του Tim Rice που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1970 σε LP, με θέμα την τελευταία εβδομάδα της ζωής του Ιησού, ο Γκίκλαν δάνεισε τη φωνή στον ρόλο του Ιησού.

Ήταν ο ηθοποιός που είχε επιλέξει ο Άντριου Λόυντ Γουέμπερ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, αλλά επειδή είχε ζητηθεί αποζημίωση όλων των μελών των Deep Purple για την απουσία του Γκίλαν λόγω των γυρισμάτων οι παραγωγοί απέσυραν την πρότασή τους. 

Σήμερα τα ενδιαφέροντά του είναι το κολύμπι και η πεζοπορία.

Στίβεν Τάιλερ

​Ο Στίβεν Τάιλερ των Aerosmith, ο οποίος είναι γνωστός και ως ο «Δαίμονας των Κραυγών» στην αρχή της καριέρας του το ενδιαφέρον του ήταν τα νεαρά κορίτσια. Όταν ήταν 25 χρονών η σχέση του με την 16χρονη groupie Julia Holcomb τροφοδοτούσε με ειδήσεις τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά.

Αν και είναι ενεργός στους Aerosmith, σήμερα ο ροκ σταρ εμφανίζεται επίσης ως κριτής σε reality show για την ανάδειξη νέων ταλέντων και εργάζεται part-time ως σχεδιαστής μηχανών για την εταιρεία Dirico Motorcycles.

Meat Loaf 

​Ο Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός, τραγουδοποιός, παραγωγός και ηθοποιός, γνωστός ως Meat Loaf είχε πρόβλημα με την κοκαΐνη.

Το 1978 κατέρρευσε υπό την πίεση και ενώ ετοίμαζε το δεύτερο άλμπουμ του έπεσε στα ναρκωτικά με δραματικές συνέπειες. Ο τραγουδιστής έχασε τη φωνή του. Ο συνθέτης Jim Steinman κυκλοφόρησε το άλμπουμ με το δικό του όνομα, τραγούδησε ο ίδιος ή άλλοι τραγουδιστές, αλλά η επιτυχία δεν ήταν ίδια χωρίς τον Meat Loaf.

Σήμερα ο τραγουδιστής ασχολείται με το Fantasy Baseball. Θεωρείται μεγάλος θαυμαστής του δημοφιλούς παιχνιδιού στις ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες στο οποίο υπολογίζουν τα αποτελέσματα των πλασματικών παιχνιδιών που βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία πραγματικών παικτών μπέιζμπολ.

Τζίμι Πέιτζ

O Τζίμι Πέιτζ, Άγγλος μουσικός, παραγωγός και συνθέτης και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Led Zeppelin είχε έντονο ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό.

Είχε μάλιστα το δικό του κατάστημα με βιβλία για την πίστη σε απόκρυφες πραγματικότητες, οντότητες και δυνάμεις. Το δεύτερο πάθος του ήταν η ηρωίνη.

Σήμερα είναι συλλέκτης ακινήτων. Επί δεκαετίες ο Πέιτζ αγόραζε διάφορα κτίρια γνωστών αρχιτεκτόνων όπως οι Edwin Lutyens και William Burges.

Μεταξύ άλλων έζησε για λίγο στο σπίτι του Άλιστερ Κρόουλι του αποκρυφιστή, μάγου ποιητή, συγγραφέα και ζωγράφου.

Ρομπ Χάλφορντ

O Ρομπ Χάλφορντ, Άγγλος τραγουδιστής της χέβι μέταλ μουσικής σκηνής, γνωστός ως μέλος του συγκροτήματος Judas Priest και για τη μεγάλου εύρους φωνή του, άλλαξε τον τρόπο που ντύνονταν τα μέλη της μπάντας με δερμάτινα ρούχα και διαμόρφωσε την αισθητική της heavy metal.

Είχε για μεγάλο διάστημα πρόβλημα με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και την κατάθλιψη.

Σήμερα είναι συλλέκτης αυτοκινήτων. Ο Ρομπ Χάλφορντ έχει αποκτήσει, μεταξύ άλλων, μία Aston Martin DBS, μία Chevrolet Corvette, μία Mercury Cougar, μία Cadillac DTS, διάφορα φορτηγά Ford και μία Jensen Interceptor. Αξίζει να σημειωθεί ότι απέκτησε άδεια οδήγησης στα 38 του χρόνια.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook