Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη αναμένεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Παράλληλα, προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στις ενεργειακές ΔΕΚΟ που περιλαμβάνει ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΛΑΡΚΟ για το 2011 και ΕΛΠΕ, ΔΕΗ το 2012, καθώς και το σχέδιο για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας το οποίο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ και δημιουργία 60.000 νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα ενώ εκτός από τα ενεργειακά κάλυψε μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου (περιβαλλοντικά, νομοθεσία για αυθαίρετα, κ.α.).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στον τομέα της ενέργειας εκτός από το ζήτημα του λιγνίτη που παραμένει σε εκκρεμότητα (οι εναλλακτικές περιλαμβάνουν πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή / και ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών) η συζήτηση περιστράφηκε στο νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (4001 / 2011) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί.

Συζητήθηκε επίσης το σχέδιο «Ήλιος» για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και τη διάθεσή της σε ευρωπαϊκές χώρες, σχέδιο που συζητήθηκε πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας κ. Σ.Καπφέρερ.

Στον τομέα των επενδύσεων παρουσιάστηκαν οι ρυθμίσεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η εφαρμογή των ρυθμίσεων για την απλοποίηση της διαδικασίας, αναφέρεται σχετικά, θα ξεκινήσει ένα μήνα μετά την δημοσίευση του νόμου με την δημοσιοποίηση της κατηγοριοποίησης των έργων και των δραστηριοτήτων στις διαφορετικές κατηγορίες αδειοδότησης που προβλέπει ο νόμος.

Παράλληλα σύμφωνα με το in.gr, επιταχύνεται η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων για περιβαλλοντική αδειοδότηση που βρίσκονται στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να απεμπλακούν επενδύσεις.

Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσεται η ρύθμιση για τα αυθαίρετα από την οποία το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει εφέτος 600 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αυξηθεί το ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων του ΕΠΠΕΡΑΑ από 9% σήμερα σε 22% ως το τέλος του έτους.

Αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κτηματογράφηση της χώρας και τη σύνταξη του κτηματολογίου, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί 2 εκατ. δικαιώματα και ως το τέλος του έτους θα έχει εκπληρωθεί ο στόχος για την προκήρυξη 4 εκατ. δικαιωμάτων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε επίσης την τρόικα για τις παρεμβάσεις που εξετάζονται με στόχο την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, με πιθανή είσοδο και ιδιωτών επενδυτών στο έργο, καθώς και για και την πρόοδο στην κατάρτιση των χωροταξικών σχεδίων και των δασικών χαρτών.