Το νέο έτος βρήκε τις τιμές του πετρελαίου να κυμαίνονται κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι, οδεύοντας ολοταχώς προς τα 100.

Η κούρσα αυτή, την οποία τροφοδοτεί μία τάση κερδοσκοπίας, ξυπνά μνήμες από το ράλι του 2008. Παρ\’ όλ\’ αυτά αναλυτές εκτιμούν αυτή τη φορά θα αποφευχθεί η εκτίναξη των τιμών κοντά στα 150 δολάρια.

Και τούτο γιατί όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αντιλαμβάνονται ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με ένα πλήγμα, που η ήδη ασθενούσα παγκόσμια οικονομία, δεν θα μπορούσε να αντέξει.

Είναι αλήθεια ότι η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται με υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι η προσφορά, γεγονός που οδηγεί τους περισσότερους αναλυτές στο να προβλέπουν υψηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές του 2010.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters συνέκλιναν σε άνοδο της μέσης τιμής του πετρελαίου κατά 8% το 2011.

Σε δημοσίευμα του Bloomberg την ίδια ώρα αναφέρεται πως οι αναλυτές της Sanford C. Bernstein & Co. (των οποίων οι προβλέψεις πέρυσι αποδείχθηκαν εξαιρετικά ακριβείς) εκτιμούν ότι το αργό θα διαμορφωθεί φέτος κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Η Natixis Bleichroeder Inc. από την πλευρά της βλέπει το μαύρο χρυσό στα 100 δολάρια το βαρέλι- 26% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί 1,7% στο επίπεδο-ρεκόρ των 87,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως φέτος, ενώ η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί 0,9%, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείου Ενέργειας.

Μία σειρά από παράγοντες, ωστόσο, αποτρέπουν την επιστροφή των τιμών του αργού στα επίπεδα ρεκόρ του 2008. Το δολάριο βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, ο λεγόμενος ενεργειακός εθνικισμός έχει ελαφρώς εξασθενήσει, ενώ μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες ετοιμάζουν σημαντικές επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα.

Όσο για τα μέλη του ΟΠΕΚ αν και προς το παρόν εμφανίζονται απρόθυμα να προβούν σε αύξηση της παραγωγής, δηλώνοντας ότι δεν τους ανησυχούν τα σημερινά επίπεδα τιμών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κινητοποιηθούν άμεσα, εάν δουν το αργό να σπάει το «φράγμα» των 100 δολαρίων.
ΠΗΓΗ www.naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook