Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του απελθόντος προέδρου του EuroWorking Group κ. Βίζερ για το κόστος της αυταπάτης του πρώτου εξαμήνου του 2015 στην ελληνική οικονομία. Όπως γνωρίζουμε το EuroWorking Group είναι που κάνει την συχνά βρώμικη αλλά πάντα ουσιώδη τεχνοκρατική δουλειά, παραδίδοντας στο Eurogroup τη δουλειά έτοιμη. Συνυπολογίζοντας την ενασχόληση του με την Ελλάδα από την αρχή σχεδόν της κρίσης, η άποψη του είναι η πλέον βαρύνουσα. Ενώ έως τώρα σαν κόστος της εν λόγο περιόδου λογιζόταν ένα ποσό γύρω στα 100 δις ευρώ (85 δις το τρίτο μνημόνιο και τα υπόλοιπα από την επιστροφή στην ύφεση), ο κ. Βίζερ υπολόγισε την επιβάρυνση της οικονομίας διπλάσια, στα 200 δις ευρώ. Αυτό γιατί δεν υπολόγισε μόνο την επιβάρυνση της οικονομίας, αλλά και την απώλεια επενδύσεων, τις χαμένες θέσεις εργασίας, την επιπλέον καταπόνηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών που η αύξηση της φορολογίας, η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου έφεραν και θα φέρουν. Ο παράγων χρόνος με άλλα λόγια διπλασίασε το κόστος για την οικονομία της πατρίδας μας.

Μόλις πριν δύο ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας κονιορτοποίησε τα επιχειρήματα όσων αντιδρούσαν στο έργο του Ελληνικού, ένα έργο που αξιοποιεί τις 6.200 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου, φέρνει άμεσες ξένες επενδύσεις 8 δις ευρώ και δημιουργεί πάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας. Δημιουργεί επίσης  Μητροπολιτικό Πάρκο 2.000 στρεμμάτων, από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης (το Hyde Park του Λονδίνου είναι 1420 στρέμματα). Αυτό το έργο αυτό πολέμησαν οι πάντες: από τις διάφορες συλλογικότητες τύπου «οικολογικές οργανώσεις», μέχρι τον… Δασάρχη και από τους «σοφούς» αρχαιολόγους του ΚΑΣ μέχρι τους ιδεοληπτικούς υπουργούς τύπου Σκουρλέτη ή την ελαφρόμυαλη Κονιόρδου. Όσο για τους ουρανοξύστες η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει πως «με την ανέγερση υψηλών κτιρίων βελτιώνεται η ποιότητα ζωής λόγω της μείωσης της κάλυψης, της αύξησης ελεύθερου χώρου και πρασίνου και τη βελτίωση του φωτισμού και ηλιασμού». 

Χθες, ξέσπασε εμφύλιος μεταξύ του πρώην και του νυν υπουργού της Παιδείας εξ αιτίας μια διάταξης με την οποία οι τίτλοι σπουδών μιας εκπαιδευτικής σύμπραξης της χώρας μας με Ιταλία, Κύπρο, Εσθονία, Μολδαβία, Σερβίας και  Μαυροβούνιο θα αναγνωρίζονται αυτομάτως σαν ισότιμοι των ελληνικών ΑΕΙ. Στα επιχειρήματα του ο κ. Φίλης επικαλέστηκε το άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο όπως είπε ορίζει πως «τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελούν αποκλειστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στη χώρα μας, με πλήρη αυτοδιοίκηση». Μετά τα γέλια που προκαλεί το «πλήρη αυτοδιοίκηση», έρχονται δάκρυα όταν σκέφτεσαι πως η Κύπρος σε μία δεκαετία από τότε που επέτρεψε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «κέρδισε» δεκάδες χιλιάδες φοιτητές από τις γύρω χώρες, κάτι που εμείς μπορούμε να κάνουμε στον υπερθετικό βαθμό. Για την ιστορία η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο έγινε ομόφωνα την περίοδο που πρόεδρος ήταν ο κομμουνιστής κ. Χριστόφιας…    

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operations – www.polefl.gr – [email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook