Για τραγικές συνθήκες στις οποίες περιέρχεται ο κλάδος της εστίασης κάνει λόγο στο Flashnews.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Ηρακλείου Μιχάλης Παρασύρης, με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ σε 23%.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το κλείσιμο και την καταστροφή, μόνη λύση είναι η φοροδιαφυγή αλλιώς θα κλείσουμε. Το εστιατόριο επιβαρύνεται με 22 διαφορετικούς φόρους και τέλη, από τα λιμενικά τέλη, τα τέλη πεζοδρομίων, τη ΔΕΗ, το ΤΕΒΕ και το ΦΠΑ, μέχρι το πρόσφατο τέλος για το ελεύθερο κάπνισμα στο κατάστημα. Έχουμε καταντήσει φοροεισπράκτορες για λογαριασμό του κράτους», τονίζει ο κ. Παρασύρης.

Και στάση πληρωμών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) έχει ήδη εξαγγείλει στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, ως αντίδραση για την αύξηση του ΦΠΑ χωρίς ωστόσο να διασφαλίζει κανείς πως όσοι επαγγελματίες ακολουθήσουν αυτή την τακτική δε θα υποστούν τεράστια πρόστιμα από την εφορία.

«Ο πελάτης δεν ξέρει που πάνε τα λεφτά που πληρώνει και ασφαλώς θα βρεθούμε πάλι εμείς σε αντιπαράθεση» λέει ο κ. Παρασύρης, που μεταξύ αστείου και σοβαρού αναφέρει πως στο εξής οι σερβιτόροι του θα φοράνε κράνος όταν πηγαίνουν το λογαριασμό στο τραπέζι.

«Να ξέρουν οι πελάτες τι πληρώνουν»

«Θα πρέπει να καθιερωθεί αναλυτικός λογαριασμός όπως της ΔΕΗ, να βλέπει ο πελάτης πόσο κάνει το φαγητό του και η δική μας δουλειά και πόσα πληρώνει για φόρους, τέλη, δημόσιους οργανισμούς κτλ» αναφέρει τονίζοντας πως το νέο μέτρο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων του είδους και ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπου μετά τον Σεπτέμβρη αναμένεται ούτως ή άλλως πτώση της δουλειάς.

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook