Έτοιμο είναι το σχέδιο νόμου που προβλέπει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα – την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών για τους χρήστες. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, θα παρουσιάσει τις νέες ρυθμίσεις στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα τις κατατεθεί προς ψήφιση.

Το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το protothema.gr, χωρίς να έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις τους, οι οποίες στην ουσία αποτελούν για κάποιους το πρώτο μεγάλο βήμα για πλήρη αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα κατά το πρότυπο της Ολλανδίας, κάτι που προκαλεί τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και άλλων φορέων της πολιτείας.

Ο κ. Παπαϊωάννου, πάντως, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» είχε δεσμευτεί ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει Ολλανδία και ότι οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν μόνο και μόνο σε μια πιο ανθρώπινη και περισσότερο επιεική αντιμετώπιση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών από την κοινωνία αλλά και τη δικαιοσύνη.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών για τους χρήστες, πλην όμως διατηρείται το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών ως και η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης.

Ωστόσο, τα αδικήματα αυτά θα θεωρούνται πταίσματα, εφόσον δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του χρήστη. Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της διάγνωσης της εξάρτησης ώστε ο χρήστης να αντιμετωπιστεί ποινικά με επιεικέστερο τρόπο, «καθιερώνεται πληρέστερο σύστημα απόδειξης».

Πιο συγκεκριμένα, τα δικαστήρια θα συνεκτιμούν υποχρεωτικά, εκτός από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης και άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων, ή την ύπαρξη ιατρικού ιστορικού ασθενειών συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ακόμη, το νομοσχέδιο κατοχυρώνει το δικαίωμα στην πλήρη θεραπεία, δηλαδή στην απεξάρτηση, κάθε εξαρτημένου δράστη αξιόποινης πράξης, είτε πρόκειται για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (πλην των ιδιαίτερα σοβαρών πράξεων διακίνησης), είτε για άλλα εγκλήματα που φέρονται ότι τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών (με εξαίρεση εγκλήματα ανθρωποκτονίας, βιασμού, η ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα κα).

Ο χρήστης θα εισάγεται σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, θα υποβάλλεται σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και θα παρακολουθεί συμβουλευτικό πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης μέσα στη φυλακή.

Κακούργημα η διακίνηση

Βασικό έγκλημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος θεωρείται η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Καθορίζονται όμως κριτήρια για την διάκριση ελαφρύτερων, βαρύτερων, και ιδιαίτερα σοβαρών περιπτώσεων διακίνησης, με αντίστοιχη κλιμάκωση των ποινών, ούτως ώστε:

α) Να επιτυγχάνεται δικαιότερη μεταχείριση των μικροδιακινητών, ιδιαίτερα των εξαρτημένων, ανάλογη με το μέτρο της απαξίας της πράξης τους, τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε και της ιδιότητάς τους ως εξαρτημένων από τις ναρκωτικές ουσίες ή μη.

β) Να μην εμφανίζονται φαινόμενα επιβολής δυσανάλογα μεγάλων ή δυσανάλογα μικρών ποινών για τις ίδιες πράξεις.

γ) Να μη διαφεύγουν πλέον της απειλής επιβολής της σοβαρότερης κύρωσης (ισόβιας κάθειρξης) διακινητές που τελούν ιδιαίτερα βαρείες πράξεις διακίνησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook