Αυστηρότερες κυρώσεις θα επιβάλλονται σε φοροφυγάδες στην Ιταλία, καθώς με τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στο πακέτο μέτρων λιτότητας, προβλέπεται ακόμη και ποινή φυλάκισης για απόκρυψη εισοδήματος άνω των 3 εκατ. ευρώ

Η κυβερνητική πλειοψηφία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέθεσε στην Γερουσία τροπολογίες οι οποίες αλλάζουν μεγάλο μέρος της έκτακτης δέσμης μέτρων η οποία ανακοινώθηκε στις 13 του περασμένου Αυγούστου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, όλοι οι δήμοι της χώρας θα μπορούν στο εξής να αναρτούν στο Διαδίκτυο, τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών.

Οι φορολογούμενοι, παράλληλα, θα πρέπει να αναφέρουν, στις δηλώσεις τους, ποιους τραπεζικούς οργανισμούς διατηρούν μόνιμα (υπό την μορφή λογαριασμών, επενδύσεων, πακέτων μετοχών κ.λπ.) και αν έχουν συνάψει επίσης σχέσεις με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Σε ότι αφορά στη φοροδιαφυγή, οι τροπολογίες της ιταλικής κεντροδεξιάς, προβλέπουν υποχρεωτική φυλάκιση για όσους "κρύβουν" από τις δηλώσεις τους, ποσά υψηλότερα των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, αποφάσισε να καταργήσει την έκτακτη εισφορά όσων κερδίζουν πάνω από ενενήντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Η φορολογική αυτή παρέμβαση είχε αποφασισθεί αρχικά για να διευκολυνθεί η συγκέντρωση 45,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από περικοπές και νέους φόρους, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Για την τοπική αυτοδιοίκηση εξ άλλου, η μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς τους δήμους και τις περιφέρειες της Ιταλίας, από τα αρχικά 9 δισ. ευρώ, πρόκειται να περιορισθεί στα 7 δισ. 200 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, επέκρινε έντονα τις κυβερνητικές προτάσεις. "Πρόκειται για αλλαγές απαράδεκτες, πρέπει να γίνουν δεκτές από το κοινοβούλιο οι προτάσεις των υπεύθυνων της τοπικής αυτοδιοίκησης".

Ο Μπερλουσκόνι πάντως ελπίζει να καταφέρει να πετύχει την έγκριση των οικονομικών μέτρων στη Γερουσία, πριν από την πανιταλική απεργία που έχει προκηρύξει το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil για τις 6 Σεπτεμβρίου.