«Το κύριο θέμα είναι ότι υπάρχουν μόνο λίγα νησιά στον Νότιο Ωκεανό και δεν είναι όλα κατάλληλα για τη διατήρηση μεγάλων αναπαραγωγικών αποικιών», λέει ο Robin Cristofari, συγγραφέας της μελέτης, από το Institut Pluridisciplinaire Hubert Curien του Πανεπιστήμιου του Στρασβούργου και το Centre Scientifique de Monaco (CSM).
 
Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι για να σχηματίσουν μια αποικία, όπου μπορούν να ζευγαρώσουν, να φωλιάσουν τα αυγά και τους νεοσσούς για ένα χρόνο, χρειάζονται ανεκτή θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια του έτους και πάνω απ ‘όλα, χρειάζονται μια άφθονη και αξιόπιστη πηγή φαγητού κοντά για να ταΐσουν τα μωρά τους.
 
Για χιλιετίες, αυτό το θαλάσσιο πτηνό βασιζόταν σε ένα σημείο της Ανταρκτικής που συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες ψαριών σε μια σχετικά μικρή περιοχή. Ωστόσο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτή η περιοχή “μετατοπίζεται” προς νότο, μακριά από τα νησιά όπου ζουν σήμερα οι περισσότεροι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κολυμπήσουν μακρύτερα για να βρουν φαγητό.
 
Αυτή η μελέτη προβλέπει ότι, για τις περισσότερες αποικίες, το μήκος των αναζητήσεων τροφής σύντομα θα υπερβεί την αντίσταση στην πείνα των απογόνων τους, που περιμένουν περισσότερες ώρες για να φάνε, οδηγώντας σε ενδεχομένη μετεγκατάσταση.
 
Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι έχουν ήδη επιζήσει αρκετές φορές (τελευταία φορά πριν από 20.000 χρόνια) και μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλοί σε αυτό. «Εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε δείκτες γενετικής διαφοροποίησης μας έδειξαν ότι όλες οι αποικίες συνδέονται με συνεχή ανταλλαγή ατόμων», λέει ο Emiliano Trucchi στο πανεπιστήμιο της Βιέννης και τώρα στο Πανεπιστήμιο της Ferrara, ένας από τους συντονιστές της μελέτης.
 
«Με άλλα λόγια, οι αυτοκρατορικοί Πιγκουίνοι φαίνεται να είναι σε θέση να κινηθούν αρκετά για να βρουν τις ασφαλέστερες τοποθεσίες αναπαραγωγής όταν τα πράγματα γίνονται ζοφερά».
 
Αλλά αυτή τη φορά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: για πρώτη φορά στην ιστορία των πιγκουίνων, οι ανθρώπινες δραστηριότητες οδηγούν σε γρήγορες και μη αναστρέψιμες αλλαγές στο γήινο σύστημα και οι απομακρυσμένες περιοχές δεν αποτελούν εξαίρεση.
 
Εκτός από τις ισχυρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πολικές περιοχές, ο νότιος ωκεανός υπόκειται τώρα σε βιομηχανική αλιεία και οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι μπορεί σύντομα να δυσκολευτούν να αγωνιστούν για τα τρόφιμά τους.
 
ecozen.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook