O πληθυσμός των χελιδονιών, που αποτελεί ένα σύνηθες πουλί για την Κύπρο, μειώνεται αισθητά χρόνο με τον χρόνο. Οι καταστροφές στο περιβάλλον και η εντατικοποίηση της γεωργίας συντείνουν στη μείωση των πληθυσμών των χελιδονιών, ενώ σε φθίνουσα πληθυσμιακή πορεία βρίσκονται και άλλα κοινά είδη της Κύπρου, όπως είναι η καρακάξα και το σγαρτίλι.

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία των πληθυσμών των κοινών πουλιών της Κύπρου που παρουσιάζουν πρωτόγνωρη μείωση σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις. Σημαντικές πτώσεις παρουσιάζουν οι αριθμοί των χελιδονιών Ηirundo rusticaκ, των καρακαξών Ρica pica και των σγαρτιλιών Cardueliscarduelis. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην έκθεση του Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Παρακολούθησης Κοινών Πουλιών (ΡΕCΒΜS) για το 2011 και είναι η πρώτη που περιλαμβάνει και δεδομένα καταγραφών από την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα για τις πληθυσμιακές τάσεις για τα κοινά πουλιά του Κύπρου επειδή η παρακολούθηση βρίσκεται σε αρχικά στάδια.

Τα τρία κοινά είδη πουλιών που παρουσιάζουν μείωση με βάση τα στοιχεία της Κύπρου, εξαρτώνται, σε κάποιο βαθμό, από γεωργικά οικοσυστήματα και η πτώση των αριθμών τους ενδεχομένως να συνδέεται με την εντατικοποίηση της γεωργίας, ένα φαινόμενο που έχει αποδεδειγμένα συνδεθεί με τη φθίνουσα πληθυσμιακή κατάσταση πουλιών σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook