To Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου

«Τη μάνα Γη παράπονο πολλές φορές την πιάνει
Γιατί στο διάβα τω καιρώ τσ’ αξίες τση τσι χάνει…»  Σκανδαλάκη  Άννα

Σε αυτές τις κληρονομηθείσες αξίες είναι αφιερωμένη και η φετινή Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας: στο Νερό ως διαχρονικό αγαθό, πηγή ζωής, συνΥφασμένο με την ελευθερία και την αφθονία και στους Σπόρους, τους διαχρονικούς φορείς Υγείας, Αυτάρκειας και Βιοποικιλότητας.

Με χαρά σας προσκαλούμε στις ενημερωτικές ομιλίες και δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην έκφραση αναγνώρισης κι ευγνωμοσύνης στη Μητέρα Φύση, για τα αγαθά που απλόχερα δωρίζει σε κάθε έμβιο ον. Με ιδιαίτερη χαρά αναμένουμε την παρουσία και συμμετοχή των παιδιών, των μελλοντικών κληρονόμων αυτών των φυσικών δώρων.

Το Σάββατο 10 Μαρτίου, στο Ηράκλειο, αίθουσα Ανδρόγεω, θα μιλήσουν ο Νίκος Λυγερός με θέμα «Το Νερό ως Πηγή Ζωής» και ο Δημήτρης  Πετράκης με θέμα «Η Ντόπια τροφή ως παράγοντας Υγείας και Μακροζωίας». Ευχάριστα θα συνοδέψουν την συνάντησή μας οι φωνούλες της Παιδικής Χορωδίας Δήμου Ηρακλείου.

Την Κυριακή 11 Μαρτίου, στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, θα μιλήσει ο Γιάννης Μανέτας με θέμα «Γενετικώς Τροποποιημένα φυτά: Τι ακριβώς προσφέρει ο Δρ. Φρανκεστάϊν;» ενώ ο Γεωπόνος-Περιβαλλοντολόγος Γιώργος Βλοντάκης και η Οικοκαλλιεργήτρια Βάσω Παρασύρη θα παρουσιάσουν πρακτικές οικολογικές συμβουλές για την επίλυση θεμάτων λίπανσης, φυτοπροστασίας κ.α.

Θα μας συντροφεύσουν μουσικά η Μικτή Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων καθώς και η παρέα παραδοσιακής Μουσικής του Βαγγέλη Παπαδάκη.

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο της Βιβλιοθήκης Πύργου με θέμα: «Η γη που μας θρέφει» καθώς και στην αναβίωση παλιών ομαδικών παιχνιδιών, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Αντωνάκη και της Λίλας Εληώτη.

Το μήνυμα της Γιορτής θα απαγγείλει η Μαντιναδολόγισσα Άννα Σκανδαλάκη ενώ θα συμμετάσχουν ομάδες της Κρήτης, οι οποίες δραστηριοποιούνται από την πρωτογενή παραγωγή έως την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Ευχαριστούμε τους τοπικούς φορείς κι όλους τους φίλους για τη θερμή υποστήριξη!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ 10 ΚΑΙ 11   

ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΜΕΛΙΤΑΚΕΣ

Σάββατο 10 Μαρτίου: Αίθουσα Ανδρόγεω, Ηράκλειο

18:00-18:30,  Χαιρετισμοί-Παρουσίαση της Γιορτής από τους Μελίτακες

18:30-19:10,  “Η ντόπια  τροφή ως παράγοντας Υγείας και Μακροζωίας”, Πετράκης Δημήτρης – Παιδοχειρουργός, Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και Επίτιμο Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας           

19:10-20:10,  “Το Νερό ως πηγή ζωής” Λυγερός Νίκος, Ερευνητής-Στρατηγικός Σύμβουλος

20:10-20:20, Τραγούδια από την Παιδική Χορωδία Δήμου Ηρακλείου, Δ/νση: Ιωάννης Ιδομενέως

Κυριακή 11 Μαρτίου: Δημοτικό Σχολείο Πύργου

11:00-11:20, Χαιρετισμοί-Εισαγωγή στη 2η ημέρα της Γιορτής

11:20-11.30, Τραγούδια για τη φύση από τη Μικτή Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, Δ/νση: Ρέππα Αργυρώ

11:30-12:30, ”Γενετικώς Τροποποιημένα φυτά: Τι ακριβώς προσφέρει ο δρ. Φρανκεστάϊν;”, Μανέτας Γιάννης, Ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

12:30-13:15, Ελιά-Αμπέλι-Λαχανικά: συζήτηση για φυτοπροστασία, λίπανση και άλλα τεχνικά θέματα καλλιέργειας στην οικολογική γεωργία, Βλοντάκης Γιώργος, Γεωπόνος-Περιβαλλοντολόγος-Οικοκαλλιεργητής, Παρασύρη Βάσω, Οικοκαλλιεργήτρια.

13:15-14:30, Ανταλλαγή και διανομή Σπόρων

14:30, Μουσική συντροφιά με την ομάδα του Παπαδάκη Βαγγέλη.

Το άνοιγμα της Γιορτής και τις δυο μέρες θα γίνει από την Σκανδαλάκη Άννα-Μαντιναδολόγο

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Πύργου.

Παράλληλα με τη Γιορτή, στην βιβλιοθήκη του Πύργου, από 11.00-12.00, θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Η γη που μας θρέφει» και από 12.00-13.00 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πύργου θα εξελιχθεί αναβίωση παλιών ομαδικών παιχνιδιών για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, οργάνωση: Αντωνάκης Βαγγέλης, υπεύθυνος Βιβλιοθήκης Πύργου και Εληώτη Λίλα.

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης

Υποστηρικτές Γιορτής: Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, Δήμος Ηρακλείου, ΤΕΙ Κρήτης, Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου, Δημοτικό Σχολείο Πύργου, Ενορία Πύργου.

Παράλληλα συμμετέχουν σε χώρους προβολής οι:

Κοιν.Σ.Επ. “Επτάστικτος”, Κοιν.Σ.Επ. “Απο Κοινού”, Κοιν.Σ.Επ. “Μελίτακες”, Κοιν.Σ.Επ. «Κοινωφέλεια», Κοιν.Σ.Επ. “Το Πλουμί”, Κοιν.Σ.Επ. “Παράξενες μέρες”, Κοιν.Σ.Επ. “The Healing Tree”, Κοιν.Σ.Επ. “Terra Verde”, Αγροτικός Συνεταιρισμός “Μινωική Γη”  , Εργαστήριο Υφαντικής Πύργου “Αγνύθα”, Εργαστήριο Υφαντικής Αρχανών “Αρετούσα”, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία-CSA.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook