Αυξάνονται οι φωνές στις αγορές που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια, αντί να συνεχίσει να τα αυξάνει, προκειμένου να μην διολισθήσει ξανά σε ύφεση η ευρωπαϊκή οικονομία και να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Σε σχετική έκθεση του λεγόμενου «σκιώδους συμβουλίου» της ΕΚΤ (ECB shadow council) τονίζεται ότι η ευρωτράπεζα θα πρέπει να κάνει στροφή 180 μοιρών στη νομισματική της πολιτική, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία για τη μεταποίηση, την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, η απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης που παρατηρήθηκε στο δεύτερο ρίμηνο, θα συνεχισθεί και το τρίτο.

Το συγκεκριμένο -ανεπίσημο- συμβούλιο συστάθηκε το 2002 με πρωτοβουλία της γερμανικήςοικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Αποτελείται από 15 Ευρωπαίους οικονομολόγους και διαχειριστές κεφαλαίων και είναι ανεξάρτητο από την ΕΚΤ. Το συμβούλιο παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις και τη νομισμαιτκή πολιτική στην Ευρωζώνη και κάθε μήνα εκδίδει συστάσεις.

«Η σύσταση μου στην ΕΚΤ είναι να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,50%», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital για την Ευρώπη, Τζούλιαν Κάλοου, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για την ανάπτυξη, η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί ναμειώσει τα επιτόκια κάτω από το 1%, δεδομένης και της αδυναμίας να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες», είπε από την πλευρά της η Μαρί Ντάιρον, οικονομολόγος της Oxford Economics στο Λονδίνο.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει δύο φορές εφέτος τα επιτόκια της, κατά 0,25% κάθε φορά, στο 1,5% από 1%.

Σημειώνεται ότι και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν χρειάστηκε, η ΕΚΤ έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική επιτοκίων.

Το 2008, είχε αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, ωστόσο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, αναγκάστηκε να τα μειώσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Η επόμενη συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ είναι στις 8 Σεπτεμβρίου. Ήδη, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% το αργότερο έως τις αρχές του 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook