Για αντισημιτικά επεισόδια έκανε λόγο ο Αμερικανός πρέσβης Daniel Speckhard, σε αναφορά του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για το θέμα των εμπρησμών στην συναγωγή των Χανίων.

Παράλληλα ενημέρωνε ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ένας Αμερικανός και ζητούσε απο την κυβέρνησή του να συμπαρασταθεί στην Ελληνική κυβέρνηση.

Στο σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 29/1/2010 (ATHENS 00000061 003 OF 003), που έρχεται στην δημοσιότητα από το Wikileaks ο Αμερικανός πρέσβης έγραφε τα εξής :

«10. (U) Chania Synagogue Attacks. The only synagogue in Crete suffered two arson attacks in January and was severely damaged, the latest in a series of anti-Semitic incidents. You will want to express appreciation for the government\’s condemnation of the attacks and urge them to continue to do all they can to combat anti-Semitism. Four suspects were arrested, including one American.»

Μετάφραση

«Επιθέσεις στην Συναγωγή στα Χανιά. Η μόνη συναγωγή στην Κρήτη δέχτηκε δύο επιθέσεις τον Ιανουάριο και υπέστη σοβαρές ζημιές. Πρόκειται για δύο τελευταία περιστατικά σε μια σειρά από αντι-Σημιτικές εκδηλώσεις. Θα θέλατε να εκφράσετε εκτίμηση για την καταδίκη της κυβέρνησης για τις επιθέσεις και να τους ενθαρρύνετε να συνεχίσουν να κάνουν ότι μπορούν για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού».

Υπενθυμίζεται πως στις 5 και στις 16 Ιανουαρίου 2010, είχαν σημειωθεί δύο εμπρηστικές επιθέσεις στην Συναγωγή των Χανίων, εκ των οποίων η δεύτερη προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.
Σε σύντομο χρόνο και με συντονισμένες ενέργειες, οι έρευνες των αστυνομικών αρχών των Χανίων είχαν οδηγήσει στην σύλληψη πέντε ατόμων, δύο Αμερικανών, δύο Βρετανών και ενός Έλληνα.

Μάλιστα ενώ αρχικά είχαν προφυλακιστεί κάποιοι από αυτούς, σήμερα και οι πέντε είναι ελεύθεροι ενώ το θέμα βρίσκεται στην αρμοδιότητα της ποινικής Δικαιοσύνης χωρίς να έχει γίνει γνωστό το εάν και πότε έχει οριστεί τακτική δικάσιμος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook