Στο 2ο Διεθνές Φόρουμ για το Περιβάλλον Verde.tec 2018

Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» που υλοποιεί ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. με τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου απέσπασε ήδη το πρώτο του βραβείο, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φόρουμ για το Περιβάλλον Verde.tec 2018 που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ειδικότερα, το πρωτοποριακό αυτό, πιλοτικό πρόγραμμα μετατροπής των τροφικών υπολειμμάτων των ξενοδοχείων σε ζωοτροφή, μέσα από τη διαδικασία της ηλιακής ξήρανσης, απέσπασε το βραβείο της κατηγορίας: «Βέλτιστες πρακτικές οργανισμών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία – Greek Green Awards 2018». Η απονομή θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 2/3 σε ειδική τελετή και τα βραβεία θα απονείμουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γεώργιος Πατούλης.

Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) Χάρης Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., με τη συνεργασία και κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θέτουμε τις βάσεις για μια επερχόμενη επανάσταση στην κυκλική οικονομία. Έναν τομέα που στην Ευρώπη αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς κι έρχεται να ανταποκριθεί στην προοπτική για αειφόρο ανάπτυξη, προστασία των φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος και του πλανήτη. 

Μέχρι χθες, λειτουργούσαμε σύμφωνα µε τη λογική «παίρνω-φτιάχνω-απορρίπτω». Ένα μοντέλο στο οποίο κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο «τέλος της ωφέλιμης ζωής» του. Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία προϋποθέτει αλλαγή της εστίασης στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων. Ό,τι προηγουμένως θεωρούνταν «απόβλητο», μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη. Και η Ευρώπη έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για αυτή τη μετάβαση: μια Ευρώπη αποδοτική από πλευράς πόρων είναι µία από τις βασικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής Ευρώπη 2020, η οποία συντονίζει δράσεις σε πολλούς τομείς πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη και η απασχόληση µέσω της καλύτερης χρήσης των πόρων. Σε αυτή τη συγκυρία, ερχόμαστε κι εμείς να βάλουμε ένα πολύ μικρό λιθαράκι στις αλλαγές που πραγματοποιούνται γύρω μας. 

Με την ευκαιρία, θα ήθελα για μια ακόμα φορά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τόσο από τον ΕΣΔΑΚ όσο και από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για το πολύ καλό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook