“Καθαρές” γεύσεις, με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που “μυρίζουν” Ελλάδα.

Ποιος λέει ότι τα νηστίσιμα είναι υγιεινά, αλλά όχι νόστιμα;

Αν η περίοδος της νηστείας, πιστεύετε ότι σας περιορίζει σχετικά με τις επιλογές σας, το Εστιατόριο ΜΠΛΕ, θα σας αλλάξει τη γνώμη με δύο απλές αλλά ταυτόχρονα λαχταριστές συνταγές.

Φρέσκες πρώτες ύλες και σωστές μαγειρικές συμβουλές θα δώσουν ένα γευστικότατο αποτέλεσμα.

Αυτές είναι οι προτάσεις του Εστιατορίου “ΜΠΛΕ” στα Χανιά που αξίζει να δοκιμάσετε…

Σαλάτα θαλασσινών ceviche

Υλικά:

  • Λαυράκι φλιταρισμένο (προαιρετικά)
  • Χταπόδι
  • Καλαμάρι
  • Γαρίδες
  • Ντομάτα
  • Λεμόνι
  • Αλάτι
  • Λάδι
  • Χυμό ντομάτας
  • Βασιλικός
  • Κρεμμύδι ξερό
  • Κόλιαντρο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Φιλετάρουμε το λαυράκι και βράζουμε το χταπόδι και το καλαμάρι σε αλμυρό νερό θάλασσας για 5 λεπτά. Τα βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Κατόπιν, ψιλοκόβουμε τις γαρίδες και έπειτα κάνουμε το ίδιο με τις ντομάτες και τα υπόλοιπα λαχανικά. Ρίχνουμε πάνω τους, το χυμό από 4-5 λεμόνια και αλάτι και ανακατέβουμε όλα τα υλικά σε ένα ίνοξ λεκανάκι.

Τα βάζουμε στο ψυγείο για δυο ώρες για να μαριναριστούν και  η σαλάτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Καλαμαράκια γεμιστά στη σχάρα κ ψητά λαχανικά

Για τα καλαμάρια

  • 4 καλαμαράκια (200 γρ. το ένα)
  • 1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι,ψιλοκομμένο
  • ½ σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 50 ml ούζο
  • 200 γρ. ρύζι γλασέ
  • 400 ml ζωμό λαχανικών ζεστό
  • ξύσμα και χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • θυμάρι ψιλοκομμένο
  • λαδολέμονο για σερβίρισμα

Για το λαδόλεμονο

  • 1 κ. σ. μέλι
  • ½ κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • χυμό και ξύσμα απο 2 λάιμ
  • 150 ml ηλιέλαιο
  • ½ τσίλι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα
  • φέτες λάιμ

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα καλαμάρια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο C στον αέρα.

Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια από τα καλαμάρια. Κόβουμε και το εσωτερικό μέρος από τα καλαμάρια και το αφήνουμε στην άκρη. Σοτάρουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια. Σβήνουμε με ούζο και αφαιρούμε το ζουμί από το τηγάνι.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο ψιλοκομμένο.

Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να τραβήξει την πρώτη υγρασία από το κρεμμύδι και τα αρώματα από το καλαμάρι και το ούζο. Προσθέτουμε και τον ζεστό ζωμό σταδιακά.

Σιγοβράζουμε μέχρι να τραβήξει το ρύζι όλο το ζουμί, περίπου 20 λεπτά. 5 λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε και το κομμένο μέρος από το εσωτερικό του καλαμαριού.

Όταν είναι έτοιμο και έχει χυλώσει το ρύζι, αφαιρούμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα 1 κ.σ. βούτυρο, ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε.

Γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τα καλαμάρια μας. Κλείνουμε το στόμιο από τα καλαμάρια με 1 οδοντογλυφίδα.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι στο οποίο έχουμε βάλει να κάψει λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα καλαμάρια από όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα για 2 λεπτά.

Βάζουμε σε ένα ταψί, τα χαράσσουμε από την πάνω πλευρά, βάζουμε 1 κομματάκι βούτυρο στο καθένα, λίγο ψιλοκομμένο θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε με λαδολέμονο από πάνω.

Για το λαδολέμονο

Ψιλοκόβουμε το τσίλι και τον κόλιανδρο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα και τον χυμό από το λάιμ.

Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και σιγά-σιγά ρίχνουμε το ηλιέλαιο ανακατεύοντας συνεχώς. Διορθώνουμε αλατοπιπερώνοντας. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το τσίλι. Αν σφίξει πολύ, ρίχνουμε λίγο νερό για να το αραιώσουμε.

Αν δεν έχετε το χρόνο ή δεν ασχολείστε πολύ με τη μαγειρική, τώρα ξέρετε που μπορείτε να τα δοκιμάσετε.

Στο Εστιατόριο ΜΠΛΕ, θα βρείτε επίσης ένα ξεχωριστό νηστίσιμο μενού, με πολλές επιλογές θαλασσινών, σαλάτες, χορταρικά και πιάτα με όσπρια. Τέλος, για αυτούς που νηστεύουν μόνο το κρέας, μπορούν να δοκιμάσουν εκλεκτά πιάτα με ψάρι, όπως φρέσκος σολομός ή φρέσκο λαυράκι στη σχάρα με ψητά λαχανικά κ.α.

Εστιατόριο ΜΠΛΕ
Ελ.Βενιζέλου 145, Χανιά
Τηλ.: 28210 59198

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook