Το ‘ζωντάνεμα’ της ενδοχώρας της Κρήτης, η βιώσιμη ανάπτυξη, οι νέες εναλλακτικές –υποτροπικές καλλιέργειες, αλλά και οι προοπτικές της αμπελουργίας στην Κρήτη θα συζητηθούν στην εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Κυριακή στις 6 το απόγευμα στο δημοτικό διαμέρισμα Ινίου με συνδιοργανωτές τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, τον Δήμο Μινώα-Πεδιάδας Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι οργανωτές χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα σημαντική την εκδήλωση, δίνοντας έμφαση στην επαρκή ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού από ειδικούς επιστήμονες αλλά και εκπροσώπους υπηρεσιών.

Μάλιστα με αφορμή της ύπαρξης στο Ίνι του μεγάλου αλλά και του παλαιού αρδευτικού φράγματος ο τοπικός Πολιτιστικός σύλλογος συζητά με τον Δήμο Μινώα και την Περιφέρεια πρόταση για την δημιουργία στην περιοχή ενός πρότυπου αγροκηπίου με νέες υποτροπικές και άλλες καλλιέργειες το οποίο μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά σε επίπεδο Κρήτης.

Στην εσπερίδα της Κυριακής έχουν κληθεί βουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ερευνητές, φορείς, εκπρόσωποι υπηρεσιών, ΟΑΣΝΗ, ενώσεις, αγρότες. Επίσης η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του λαογραφικού μουσείου Ινίου θα είναι ανοιχτή και για κατοίκους άλλων περιοχών που ενδιαφέρονται για την βιώσιμη ανάπτυξη της ενδοχώρας της Κρήτης.

«Στην περιοχή μας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις νέες καλλιέργειες και πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες για να εφαρμοστεί ένα καινούργιο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης. Παλιοί και νέοι καλλιεργητές θέλουν να ενημερωθούν και να προχωρήσουν οι διαδικασίες συνδυάζοντας αγροτική ανάπτυξη αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού, πολιτιστικού ιστορικού αποθέματος της περιοχής», δήλωσε ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ινίου-Μοναστηρακίου Τίτος Κοκολάκης.

Η εσπερίδα-εκδήλωση θα ξεκινήσει με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου ‘ΙΝΑΤΟΣ’ Τίτο Κοκολάκη. Θα χαιρετήσουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Μινώα-Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης. Θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα: «Αναδασμός προοπτικές σήμερα» που θα πραγματοποιήσει ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηρακλείου.

Θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα : «Προτάσεις για εναλλακτικές καλλιέργειες» από τον Δρ. Σπύρο Μ. Λιονάκη Καθηγητή Δενδροκομίας ΤΕΙ Κρήτης.

Το θέμα «Οι προοπτικές της Αμπελοκαλλιέργειας» θα αναπτύξουν ο Γιάννης Φυσαράκης Ph.D Καθηγητής Αμπελουργίας ΤΕΙ Κρήτης και ο Νίκος Μπουνάκης Σύμβουλος Επιχειρήσεων,B.Sc Γεωπονίας,Pg.Dipl-M.Sc, Οικονομίας και Μάρκετινγκ.

Ομιλία με θέμα: «Οι παραγωγοί της Τροφής και οι δρόμοι της … Επιστροφής» θα πραγματοποιήσει ο Σωτήρης Δ. Μπαμπαγιούρης- BSc τεχνολογίας φυτικής παραγωγής,TEI of Crete – C.Sp Dipl. οικολογικής γεωργίας, Avignon, Fr.
Ομιλία με θέμα: \”Υποδομές Άρδευσης – Διαχείριση υδάτινων πόρων\” θα κάνει ο
Ιπποκράτης Καινουργιάκης, πρόεδρος ΤΟΕΒ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook