Με τέσσερις ειδικές υπηρεσίες ανηλίκων, στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο, επιχειρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αντιμετωπίσει αλλά και να προλάβει την παραβατικότητα των ανηλίκων και την προστασία τους από κάθε μορφής εγκληματικότητα σε βάρος τους, περιλαμβανομένης και της οικονομικής εκμετάλλευσης και παραμέλησής τους.

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της, ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου, για την αύξηση του φαινομένου της επαιτείας στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, απέστειλε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει, ότι οι ειδικές αυτές υπηρεσίες έχουν ως προτεραιότητα τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη των γονέων, των συγγενών ή άλλων, που παραμελούν, κακοποιούν ή εκμεταλλεύονται ανηλίκους, και έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους με συστηματικούς ελέγχους, έρευνες και αναζητήσεις, αξιολογώντας κάθε πληροφορία, για την εξάρθρωση τυχόν κυκλωμάτων οικονομικής ή σεξουαλικής εκμετάλλευσής τους.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης ενημερώνει, επίσης, ο κ. Όθωνας, συγκροτείται σε καθημερινή βάση, ειδική τριμελής εποχούμενη ομάδα δίωξης επαιτών και καταπολέμησης του υπαιθρίου εμπορίου. Η εν λόγω ομάδα κινείται διενεργώντας ελέγχους, κατά κανόνα σε κεντρικές οδούς της πόλης, αυξημένη εμπορική κίνηση, (στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Αριστοτέλους κ.λπ.), σε προαύλιους χώρους εκκλησιών, καθώς και σε διασταυρώσεις κεντρικών οδών με φωτεινούς σηματοδότες.

Επιπλέον, από τις αρχές του έτους έχει εκπονηθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της επαιτείας. Για την παραβίαση δε διατάξεων του ποινικού κώδικα που αφορά στην επαιτεία, συνελήφθησαν 279 άτομα, εκ των οποίων 257 αλλοδαποί και πέντε ανήλικοι υπήκοοι Βουλγαρίας.

Για τους ανήλικους επαίτες και την προστασία τους, οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, εκτός από τις δικαστικές αρχές ανηλίκων, συνεργάζονται στενά και με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και τους λοιπούς συναρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ο βουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή του έχει επισημάνει, ότι τα κρούσματα επαιτείας στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, με θύματα κυρίως ανήλικα παιδιά, και ότι τα κυκλώματα εκμετάλλευσης ανηλίκων δρουν ανεξέλεγκτα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook