Πώς θα επωφεληθεί ο αγρότης από την δραστηριότητα της παραγωγής κάνναβης για φαρμακευτική χρήση; Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για μία αγροτική δραστηριότητα υπό την κλασσική έννοια που την ξέρουμε. 

«Ούτε παντζάρια είναι, ούτε βαμβάκι είναι, ούτε ακόμη και καπνός που έχει και τις ιδιαιτερότητές του, όσον αφορά ιδιαίτερα θέματα που έχουν να κάνουν με το αδειοδοτικό πλαίσιο. Δηλαδή να μην φανταστούν οι Έλληνες αγρότες ότι ήρθε η ώρα να βγάλουν τα ροδάκινα και να βάλουν στο χωράφι τους κάνναβη».

Με αυτά τα λόγια «υποδέχτηκε» το νέο νομοθετικό πλαίσιο, λίγο πριν την ψήφισή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου. Όμως, διευκρίνισε στη συνέχεια ότι: «Χρειάζεται υψηλή τεχνολογία, χρειάζονται επενδυτικά κεφάλαια και βεβαίως η ωφέλεια που θα προκύψει είναι ότι και στην ύπαιθρο ιδιαίτερα θα υπάρξουν και θέσεις εργασίας.»

Σε αυτό το πλαίσιο, μεμονωμένοι αγρότες είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμμετέχουν. Όμως θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών.

Ουσιαστικά, θα δίνεται ενιαία έγκριση για μία παραγωγική διαδικασία που ξεκινάει από το σπόρο και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν. Πιο αναλυτικά, αυτά που προβλέπει ο νέος νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε χτες είναι τα εξής:

Κατ’ εξαίρεση εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Η έγκριση παρέχεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατόπιν υποβολής αίτησης

Η έκταση για την οποία λαμβάνεται η έγκριση της δραστηριότητας είναι κατ’ ελάχιστου εμβαδού 4 στρέμματα και αποδεικνύεται με την προσκόμιση επικυρωμένου τίτλου κυριότητας ή σύμβασης μίσθωσης ή δωρεάν παραχώρησης.

Η ενιαία έκταση της δραστηριότητας είναι περίκλειστη και η καλλιεργούμενη περιοχή είναι κλειστή.

Δείτε ολόκληρο το νέο νόμο όπως ψηφίστηκε

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook