Στην αγροτική περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Μοχού του Δήμου Χερσονήσου διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εντομολογικές προσβολές σε φυλλώματα και καρπούς ελαιοδέντρων.

Έπειτα από αίτημα κατοίκων και φορέων της περιοχής, στις 12/08/2011 διενεργήθηκε έλεγχος από το ΕΘΙΑΓΕ και διαπιστώθηκαν από μέτριες έως πολύ έντονες προσβολές από το λεπιδόπτερο Palpita unionaliw (Hubner), κοινή ονομασία: Μαργαρόνια. Σύμφωνα με το ΕΘΙΑΓΕ: «τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν ήταν φαγώματα στα φύλλα (κυρίως νεαρή βλάστηση) και στους καρπούς σε παραγωγικά δέντρα. Η καταστροφή των καρπών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή απώλεια στην παραγωγή».

Το φαινόμενο, αποτέλεσμα των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών –πρωτόγνωρων φαινομένων- που τόσα προβλήματα προκάλεσαν στις καλλιέργειες και τη φετινή χρονιά, είναι εξαιρετικά σπάνιο για την περιοχή και οι ελαιοπαραγωγοί ανησυχούν ιδιαίτερα φοβούμενοι μεγάλη απώλεια του εισοδήματός τους και από την ελαιοπαραγωγή έπειτα από εκείνη της αμπελοκαλλιέργειας.

Με βάση τα παραπάνω,  ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Είναι ενήμερες οι υπηρεσίες του υπουργείου σας για το πρόβλημα; Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για εμφάνιση του φαινομένου και σε άλλες περιοχές; Τι μέτρα έχετε λάβει ή πρόκειται να λάβετε για την καταπόλεμηση του εντόμου ώστε να αποτραπεί η εξάπλωσή του και να προστατευθεί η παραγωγή;
2. Σε περίπτωση μη αποτελεσματικής επέμβασης, θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών προκειμένου να περιοριστεί η απώλεια εισοδήματος των αγροτών της περιοχής καθότι τα αίτια του προβλήματος είναι φυσικά αφού οφείλονται στις αλλαγές των κλιματικών φαινομένων;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook