Αύριο στις 18:00 στην πλατεία Λιονταριών

Κάλεσμα σε συγκέντρωση αύριο, 8 Μαρτίου, στις 18:00 στην πλατεία των Λιονταριών απευθύνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

Η 8η Μάρτη δεν είναι και ποτέ δεν ήταν γιορτή!Είναι μέρα-σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης: στην εργασία, στην οικογένεια και στην κοινωνία. Είναι μέρα τιμής των γυναικών της κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης που το 1857 κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας και έζησαν άγρια καταστολή. Το 1909, η πρώτη πορεία γυναικών στη Νέα Υόρκηείχε σύνθημα «ψωμί και τριαντάφυλλα»: το ψωμί για καλύτερη δουλειά και τα τριαντάφυλλα για καλύτερη ποιότητα ζωής – σύνθημα που καθορίζει τους αγώνες μέχρι και τις μέρες μας.

Ένας κόσμος χωρισμένος στα δύο:

Μέσα στις συνθήκες της κρίσης του καπιταλισμού, οι γυναίκες είναι από τα κύρια θύματα, κρατώντας τα πρωτεία στην ανεργία και την ανασφάλιστη και ελαστική απασχόληση, με μικρότερο μισθό από τους άντρες συναδέλφους τους για την ίδια δουλειά, ενώ όλο και πιο συχνά είναι τα περιστατικά απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης. Μάλιστα, με πρόσφατη δικαστική απόφαση, η Ε.Ε. επιτρέπει πλέον την απόλυση εγκύων που μέχρι πρόσφατα προστατευόταν από το νόμο. Πολύ συχνά, οι γυναίκες καλούνται από τα αφεντικά τους να αποφασίσουν ανάμεσα στη μητρότητα και στη δουλειά τους και την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Η γυναικεία καταπίεση δε σταματά όμως μόνο στους εργασιακούς χώρους.Η απουσία κοινωνικών παροχών και δομών (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, δωρεάν ιατρική βοήθεια και συμβουλές, στήριξη στις μονογονεϊκές οικογένειες, προστασία από απόλυση) αποκλείουν τις νέες μητέρες από την εργασία, αλλά και από κάθε είδους άλλη κοινωνική ή πολιτική δραστηριότητα στερώντας τους το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και της συμμετοχής στα κοινά. Δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα εναντίωσης στο δημόσιο θηλασμό και τα κυρίαρχα πρότυπα συχνά αναγκάζουν τελικά τις γυναίκες να κλειστούν σπίτι τους.

Αλλά και μέσα στο σπίτι, η καταπίεση δεν τελειώνει.Οι γυναίκες καλούνται να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών βαρών φροντίζοντας παιδιά και ηλικιωμένους. Ηενδοοικογενειακή βία συνεχίζει να είναι ένας από τους κύριους λόγους θανάτου των γυναικών παγκόσμια, ενώ οι γυναικοκτονίες βαφτίζονται «εγκλήματα «πάθους». Ταυτόχρονα, το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνα δεν αναγνωρίζεται σχεδόν σε καμία από τις περιπτώσεις επιθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια ως ελαφρυντικό, ενώ οι βιασμοίεξακολουθούν και θεωρούνται «παρορμήσεις» αντρών απέναντι σε γυναίκες που τους «προκαλούν» και όχι ως αυτό που πραγματικά είναι: επιβολή της εξουσίας πάνω στο γυναικείο σώμα.

Το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους θεωρείται πολυτέλεια. Την ίδια στιγμή που η επιλογή της μητρότητας καθίσταται σχεδόν αδύνατη, το (έτσι κι αλλιώς ακριβό στην Ελλάδα) δικαίωμα στην άμβλωση δέχεται επίθεση σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και στις Η.Π.Α. Το γυναικείο σώμα προβάλλεται σαν εμπόρευμα που μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις προϊόντων και να φέρει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ η ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών που πασχίζουν να ανταποκριθούν στα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς τίθεται σε κίνδυνο.

Πολλά νέα κορίτσια και γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μετανάστριες, πέφτουν θύματα του τράφικινγκ κι εξαναγκάζονται στην πορνεία.Οι γυναίκες κρατούμενες αναγκάζονται να υπόκεινται σε εξευτελιστικούς κολπικούς ελέγχους, ενώ όσες γυναίκες κρατούμενες είναι μητέρες μικρών παιδιών γεννούν και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες τόσο γι’αυτές, όσο και για τα παιδιά τους.

Σπάμε το φόβο, βγαίνουμε στο προσκήνιο!

Απέναντι σε όλα αυτά, οι γυναίκες διεθνώς συνεχίζουν να παλεύουν! Με αφορμή την εκλογή του Τραμπ στις Η.Π.Α, τον τελευταίο χρόνο βγήκε στο προσκήνιο ένα παγκόσμιο κίνημα που παλεύει καθημερινά. Από τις καθαρίστριες σε σχολεία, δήμους και νοσοκομεία, από τις κινητοποιήσεις των γυναικών για το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα, τις καταγγελίες και τη συναδελφική αλληλεγγύη γυναικών που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά τους, το παγκόσμιο κίνημα #niunamenosενάντια στις γυναικοκτονίες, αλλά και το ποτάμι των καταγγελιών που ξεκίνησε με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη βιομηχανία του θεάματος με το #metoo, οι γυναίκες σπάνε το φόβο και τη σιωπή και βγαίνουν στο δρόμο!Ενώνουμε τις φωνές μας με το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα ενάντια στην πατριαρχία και το σεξισμό και διεκδικούμε το δικαίωμά μας για έλεγχο στο σώμα μας και τις ζωές μας!

Ξέρουμε καλά πως το σύστημα και οι άρχουσες τάξεις βολεύονται από το διαχωρισμό των εργαζόμενων και από την εκμετάλλευση των γυναικών.Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε το 1910 από το Συνέδριο των Σοσιαλιστριών Γυναικών ως μέρα τιμής στους αγώνες που δίνονται καθημερινά από τις γυναίκες. Δεν περιμένουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας μόνο μία μέρα το χρόνο. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας γίνεται καθημερινά και είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος!Παλεύουμε καθημερινά για τη βελτίωση των όρων ζωής μας στο σήμερα, με τελικό στόχο την ανατροπή του ίδιου του συστήματος που στηρίζεται πάνω στην καταπίεση των μεταναστών, των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και όλων των εργαζόμενων! Παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς καταπίεση! Παλεύουμε για το τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΙΣ 18.00!!!!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook