Το γνωρίζατε οτι τα διαφημιστικά που φτάνουν στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο μετά από μια τυχαία αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι παραβίαση των προσωπικών σας δεδομένων – Πώς μπορείτε να προστατευτείτε – Αυστηρές ποινές και πρόστιμα για τους παραβάτες

Η ενημέρωση, η συνειδητοποίηση των παραμέτρων που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα σε συνδυασμό με μια ισχυρή Αρχής Προστασίας Δεδομένων και με δεδομένο το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο που ισχύει και την επιβολή δυσθεώρητων προστίμων μπορεί να αποτελέσουν ένα ισχυρό όπλο για την προστασία των πολιτών απέναντι στους κινδύνους που κρύβει η επεξεργασία από τρίτους,  δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σε  ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, έγινε ενημέρωση αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τις νέες ρυθμίσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (2016/679/GDPR), με κεντρική ομιλήτρια την Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δικηγόρο και Πρόεδρος της Νοµοπαρασκευαστικής Επιτροπής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την προσαρµογή του εθνικού δικαίου στον Γενικό Κανονισµό και στην Οδηγία για την Αστυνομία.

Τι θεωρείται παράβαση προσωπικών δεδομένων – Παραδείγματα

“Υπάρχουν πάρα πολλά κριτήρια με βάση τα οποία η Αρχή Προστασίας Δεδομένων μπορεί να διαπιστώσει παράβαση. Παράβαση όχι μόνο ουσιαστική αλλά παράβαση της ασφάλειας, δηλαδή δεν έχω κάνει σύμβαση με έναν αξιόπιστο κούριερ και χάνονται τα δεδομένα των 50.000 πελατών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. Υπάρχει περίπτωση να υποστώ πρόστιμο και για αυτό. Ειδικά στις Τράπεζες με το προηγούμενο καθεστώς η ΑΠΔ είχε επιβάλει μαζικά πρόστιμα γιατί πετούσαν στοχεία με προσωπικά δεδομένα στην ανακύκλωση χαρτιού, αντί να τα καταστρέψουν για να μην είναι προσβάσιμα.

Ψάξτε σε μια ιστοσελίδα πχ για εισιτήρια για ένα ταξίδι, την επόμενη φορά θα δείτε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο αντίστοιχο διαφημιστικό μήνυμα. Ξενοδοχεία για εκεί που ψάξετε. Υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα σε αυτόν τον κανονισμό, οτι θα εφαρμόζεται ακόμα και σε οργανισμούς που είναι εκτός ΕΕ. Για αυτό και τα μεγάλα πρόστιμα. Τα cookies βάσει των οποίων μαζεύεται αυτή η πληροφορία είναι στην ουσία τρόπος να συλλέγεις δεδομένα για τον άλλο. Όποιος με αυτόν τον τρόπο παρακολουθεί την ψηφιακή συμπεριφορά, υπόκεινται σε αυτόν τον Κανονισμό. Η χρήση της πληροφορίας για σκοπό διαφορετικό από άλλο πρόσωπο τιμωρείται”.

Σημαντικό επίσης σημείο είναι οτι δεν χρειάζεται η καταγγελία πολίτη για την επέμβαση των αρχών αλλά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων μπορεί να το κάνει αυτεπάγγελτα.

Μέτρα αυτοπροστασίας του πολίτη

Όσον αφορά για περιπτώσεις εκμετάλλευσης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η κ. Μήτρου, τόνισε οτι “εν μέρει φταίει και ο πολίτης γιατί μέσω των κοινωνικών δικτύων δημοσιοποιεί δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, εκχωρώντας στην ουσία σε τρίτους προσωπικά δεδομένα”. Αντ’ αυτού, τι πρέπει να κάνει ο πολίτης;

“Πρώτον να αυτοπροστατεύεσαι, δεύτερο να μαθαίνεις να λες οχι, τρίτον οταν σου ζητούν δεδομένα και σου προσφέρουν κάτι ως δώρο πχ κερδίσατε συμπληρώστε αυτά τα στοιχεία, στην ουσία είναι ενα δόλωμα, ένα δέλεαρ για συλλογή πληροφορίας. Εκείνη την ώρα ανταλάσεις το μικρό σου δώρο ή την προσδοκία να είχες μια έκπτωση με την πληροφορία που δίνεις για τον εαυτό σου. Ένα πράγμα που είναι πολύ σημαντικό είναι η συνειδητοποίηση και η ενημέρωση και βεβαίως να υπάρχει και μια ισχυρή Αρχή Προστασίας Δεδομένων”, κατέληξηε η κ. Μήτρου

Νέες υποχρεώσεις, διεύρυνση των κριτηρίων για το τι είναι παράβαση, αυστηρότερες ποινές και υπέρογκα πρόστιμα.

Ο νέος Κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στον οποίο κάθε Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο που τηρεί ή/και επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, οφείλει, έως τις 25.5.2018, να προσαρμόσει τις δραστηριότητές του, περιέχει νέες υποχρεώσεις, διεύρυνση των κριτηρίων για το τι συνιστά παράβαση, αυστηρότερες ποινές και υπέρογκα πρόστιμα.

“Ο κανονισμός εισάγει νέες υποχρεώσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τα αρχεία επεξεργασίας, θα πρέπει να εκτιμάται κάθε επεξεργασία προσωπικής πληροφορίας και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για τα δικαιώματα των ανθρώπων και να αξιολογείται…. “Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα είναι προφανέστατα πολύ πιο υψηλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόστιμο που επεβλήθη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για διαρροή στοιχείων των ασφαλισμένων. Τώρα μιλάμε για πρόστιμα που στις ελαφρές παραβάσεις είναι 10 εκ. ευρώ, στις βαριές 20 εκ. ευρώ, ή 2 ή 4% του παγκόσμιου τζίρου”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook