Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Απορρίφθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον πρώην Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στην μυστική ψηφοφορία που έγινε ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές.

Για τον κ.Κουρουμπλή επι 238 εγκρύρων ψηφοδελτίων τα 86 ήταν υπερ και τα 151 κατά 

Για τον κ.Ξανθό, επι 234 εγκύρων ψηφοδελτίων τα 88 ήταν υπερ και τα 145 κατά

Για τον κ.Πολάκη, επι 236 εγκύρων ψηφοδελτίων, τα 86 ήταν υπερ και τα 149 κατά.

Επίσης και στους τρεις βρέθηκε ένα ψηφοδέλτιο “παρών”.

Τσίπρας: Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού

Για κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού στην υπόθεση Novartis κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια που θα αποφασίσει επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες του Κ.Μητσοτάκη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στέλνοντας μήνυμα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «αν άξιζε να σπαταλήσουμε το χρόνο μας για να παρακολουθήσουμε αυτή την κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού», και ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση στον Κ.Μητσοτάκη με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η περιοχή μας είναι περιοχή αστάθειας και αλλάζει ποιοτικά η συμπεριφορά των γειτόνων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «η χώρα εδώ και τρία χρόνια έχει ανακτήσει το ρόλο που της αναλογεί ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα».

Εκανε, δε, λόγο για ισχυρές συμμαχίες αλλά και προσπάθειες να δημιουργηθεί καλύτερο κλίμα με τους γείτονες. «Υπάρχουν με ένα δύσκολο γείτονα δίαυλοι επικοινωνίας, έτσι πρέπει να γίνεται».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν εντάσεις με τους γείτονες. Πριν 20 χρόνια είχαμε βρεθεί κοντά σε θερμό επεισόδιο. Θα θυμίσω τη δυνατότητα που είχα εγώ την επόμενη ημέρα να μιλήσω με τον τούρκο πρωθυπουργό. Τότε ο τότε πρωθυπουργός περίμενε να μεσολαβήσουν οι Αμερικανοί για να τους ευχαριστήσει την προηγούμενη ημέρα μετά από ένα τραγικό γεγονός».

«Σε τέτοια ζητήματα δεν χωρά ανευθυνότητα» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, όπως και η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει υπέρ της πρότασης της ΝΔ «θα βγείτε και θα πείτε: ορίστε έχουν κι αυτοί τις ενοχές τους, όλοι ένοχοι, άρα ουδείς ένοχος».

«Αν δεν ψηφίσουμε την πρότασή σας, θα πείτε ότι κάτι κρύβουν και προστατεύουν τους υπουργούς τους» συμπλήρωσε κατηγορώντας την Νέα Δημοκρατία ότι δεν τόλμησε «καν να φτάσει στην κάλπη».

«Με αυτήν την τακτική εκτίθεστε περισσότερο. Λες και ο κόσμος που σας ακούει δεν έχει καταλάβει τι γίνεται» συμπλήρωσε, ενώ καταλόγισε στη ΝΔ ότι «μιλάτε για οικογενειοκρατία εσείς που διορίσατε όλα τα δισέγγονα και βαφτιστήρια στον νομό Χανίων».

Αναφερόμενος στο ηθικό πλεονέκτημα για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «τι θέλετε να συγκρίνουμε; Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έναντι της ηθικής του παλαιού κομματικού συστήματος;» υπογραμμίζοντας πως «η ευθιξία είναι μια λέξη που δεν εγγράφεται προφανώς στο δικό σας λεξιλόγιο, κ. Μητσοτάκη».

Μιλώντας για την υπόθεση των επιδομάτων ενοικίου, σημείωσε ότι η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε από ευθιξία γιατί παραδέχθηκε πως διέπραξε σφάλμα. Όπως είπε, είχε το δικαίωμα, αλλά δεν έπρεπε να πάρει το επίδομα, δεδομένου του εισοδήματός της. «Η κυρία Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατομμύρια που πήρατε με θαλασσοδάνεια θα τα επιστρέψετε ποτέ στο ελληνικό δημόσιο;» πρόσθεσε.

Ενώ καταλήγοντας, συμπλήρωσε πως «οι δικοί μας συνεργάτες μπορεί να υπήρξαν ιδιοκτήτες βουλανιζατέρ, δεν υπήρξαν, όμως, ποτέ ιδιοκτήτες offshore».

Μητσοτάκης: Μετατρέπετε τη χώρα σε απέραντο δικαστήριο για το χθες

Επίθεση εφ’ όλης της ύλης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια που θα αποφασίσει επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. 

Την ομιλία του ξεκίνησε με αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνέχιση της κράτησης των δύο στρατιωτικών κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανεύθυνους και επιπόλαιους χειρισμούς.

«Θέλω να εκφράσω τη στήριξή μου στους δύο αξιωματικούς και τις οικογένειές τους. Η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης καλώντας την κυβέρνηση «έστω και τώρα» να προβεί σε όλες τις ενέργειες -και σε θεσμικό επίπεδο- ώστε οι δύο στρατιωτικοί να γυρίσουν στην Ελλάδα.

Ζήτησε δε εκ νέου τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση σαφές μήνυμα -όπως είπε- τόνισε ότι «Είμαστε φιλειρηνικός λαός αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης». 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Novartis και εν γένει της πολιτικής στο φάρμακο ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε καταρχάς την κυβέρνηση ότι σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, τη μετατρέπει σε απέραντο δικαστήριο για το χθες. Βυθίζετε τη χώρα στη λάσπη, χωρίς να σας ενδιαφέρει εάν αυτό αμαυρώνει την εικόνα της χώρας και επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου για «δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», με αναφορές στις υποθέσεις επιδότησης ενοικίων εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης, αλλά και σε προσλήψεις στελεχών και συγγενών μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Επαναλαμβάνωντας ότι πάγια θέση της ΝΔ είναι «όλα στο φως», τόνισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται και θέλει να αποκαλυφθούν τα πάντα ψηφίζοντας «ναι» σε όλες τις προτάσεις για προανακριτικές της κυβέρνησης, κάτι που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ποτέ.

Κάλεσε δε τη κυβέρνηση να δείξει έστω τώρα πολιτική γενναιότητα και να υπερψηφίσει τη πρόταση της ΝΔ, ώστε να ερευνηθεί σε βάθος η ακολουθούμενη πολιτική για το φάρμακο τα τελευταία χρόνια.

«Εμείς ζητάμε να πέσει φως στο σκοτάδι. Εσείς τρέμετε την αποκάλυψη της αλήθειας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απηύθηνε δε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην τολμήσει να κλείσει άρον-άρον την Προανακριτική για τη Novartis πριν αποκαλυφθεί η «σκευωρία» και ζήτησε να προσέλθουν στην Επιτροπή οι μάρτυρες για να φανεί η βασιμότητα των ισχυρισμών τους. 

«Δεν θέλετε να εξεταστούν οι μάρτυρες γιατί φοβάστε ότι θα καταρρεύσει η υπόθεση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αρκείστε στην κατασκευή υπόπτων και επιδιώκετε να σέρνετε η υπόθεση, να δηλητηριάζει τον πολιτικό βίο…Δεν θα σας περάσει, η υπόθεση θα φθάσει μέχρι το τέλος».

Γεννηματά: Σλόγκαν για αφελείς το ηθικό πλεονέκτημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, στη συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως «η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα». 

Η κ. Γεννηματά, απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε πως «αναζητά την σωτηρία μέσα από την πόλωση και τον διχασμό. Βυθίζεστε στη λάσπη που εσείς δημιουργήσατε» είπε, εκτοξεύοντας «πυρά» για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, καθώς και την οικονομία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το κόμμα της θα στηρίξει την πρόταση της ΝΔ παρά τον στρουθοκαμηλισμό που διακατέχει την αξιωματική αντιπολίτευση, διότι δεν έγινε καμία αναφορά στη βοήθεια που πρόσφεραν τα στελέχη της ΔΗΣΥ, τα οποία είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η σημερινή πρόταση θα γίνει δεκτή από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» ανέφερε η κ. Γεννηματά, συμπληρώνοντας πως μόνο το κόμμα της έχει πει να διαλευκανθούν όλα τα σκάνδαλα.

«Αρνείστε να εξετάσουμε τι έγινε στην Ελλάδα από το 2001 μέχρι σήμερα. Είστε αλλεργικοί στην αλήθεια» σημείωσε, τονίζοντας πως «είναι προφανές ότι το ηθικό πλεονέκτημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ένα σλόγκαν για αφελείς».

Πολάκης: Επίδειξη πανικού η πρόταση της ΝΔ 

Σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, στη συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «επίδειξη πανικού από τους κ.κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη και αυτό φαίνεται από την παρουσία μόνο έξι – επτά βουλευτών της ΝΔ».

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη η κυβέρνηση κατηγορείται γιατί, μεταξύ άλλων, αύξησε τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων σε μνημονιακή εποχή, γιατί επανέφερε το σύστημα του άγονου αγροτικού γιατρού, γιατί πήρε τον διαγωνισμό που προμήθευσε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, γιατί αύξησε τον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ και ξεπληρώνει τα χρέη τα δικά σας, γιατί έδιωξε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία.

«Για όλα αυτά μας κατηγορείτε» ανέφερε ο κ. Πολάκης, προσθέτοντας ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν ένα κράτος που «όποια πέτρα και να σηκώσεις βρίσκεις φίδια, σκορπιούς, έχιδνες και σαρανταποδαρούσες». «Πήραμε ένα σύστημα που είχατε ρίξει στα τάρταρα. Το προχωράμε σιγά σιγά και βγαίνουν πολλά στη φόρα. Όλοι τρώγανε και τώρα μας κατηγορείτε γιατί τα αποκαλύψαμε».

«Ό,τι προσπάθεια κι αν κάνετε, όσο κι αν έχετε ψάξει σε πέντε γενιές οριζοντίως και δέκα καθέτως δεν θα μας βρείτε» τόνισε, αναφέροντας ότι δεν χρωστά πουθενά.

Κλείνοντας ο κ. Πολάκης, αφιέρωσε μαντινάδα στους παρευρισκόμενους βουλευτές: «Δε θέλω δανεικά φτερά, με φτάνουν τα δικά μου, έτσι κι αλλιώς ζηλεύουνε πολλοί το πέταγμά μου».

Ξανθός: Η ΝΔ προσπαθεί να σώσει το πολιτικό της πρόσωπο

Για προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να σώσει το πολικό της πρόσωπο, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην Ολομέλεια της Βουλής, για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσε η ΝΔ.

«Η πρώτη γραμμή στήριξης της ΝΔ ήταν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, κάτι που αποδείχθηκε πως ήταν ψέμα. Δεύτερον ότι στο σκάνδαλο δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα» είπε αρχικά ο υπουργός και συνέχισε:

«Η τρίτη γραμμή άμυνας ήταν ότι υπάρχει σκάνδαλο, ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών, αλλά και ότι εσείς είστε μέσα σε αυτό» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να εκδώσει Δελτίο Τιμών Φαρμάκων καθώς υπήρχαν ιδιαιτερότητες στον καθορισμό των τιμών φαρμάκων, καθώς υπήρχαν γενόσημα και off pattern.

«Δεν υπάρχει ζημιά από την καθυστέρηση αυτή, τα ίδια πλήρωνε το Δημόσιο» υποστήριξε ο Ανδρέας Ξανθός.

«Σοβαρευτείτε συνάδελφοι γιατί σας παρακολουθεί ο κόσμος και εκτίθεστε» σημείωσε ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Ξέρετε ποιο είναι το συμπέρασμα; Όταν ζοριστεί η ΝΔ, ενοχοποιεί τη φαρμακευτική βιομηχανία, ενοχοποιεί τους γιατρούς μόνο και μόνο για να σώσει το πολιτικό της πρόσωπο. Κοροϊδεύετε τον κόσμο επειδή έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση», είπε αναφερόμενος στις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας.

«Η συζήτηση για τα σκάνδαλα δεν είναι εργαλείο για να εκθέσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά για να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά συγκάλυψης και να εντοπίσουμε τα θεσμικά ελλείμματα και να θωρακίσουμε το σύστημα» υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Εμείς έχουμε θεσμικό πλεονέκτημα στην αγορά του φαρμάκου».

Αναφερόμενος και πάλι στη ΝΔ πρόσθεσε: «Ματαιοπονείτε ότι μπορεί να πιάσει τόπο η προσπάθεια ταύτισης ευθυνών. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Όταν εσείς αφήνατε τον κόσμο ακάλυπτο από φαρμακευτική περίθαλψη, εμείς πρωτοστατούσαμε στη δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων. Όταν εσείς καταργούσατε κλίνες και συγχωνεύατε νοσοκομεία, εμείς δίναμε αγώνες για τη δημόσια υγεία».

Ολοκληρώνοντας είπε: «Εμείς έχουμε και το ηθικό και το αξιακό πλεονέκτημα να προχωρήσουμε και να εξυγιάνουμε το σύστημα υγείας της χώρας».

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη βρώμικη έξοδό της από την εξουσία

«Τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και δεν ετοιμάζεστε για καθαρή έξοδο της χώρας, αλλά για τη βρώμικη, δυστυχώς, δική σας έξοδο από την εξουσία» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση σήμερα αναγκάζεται να ομολογήσει πανηγυρικά ότι εξαπατά την ελληνική κοινωνία, ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία διαφάνεια και παρεμποδίζει την έρευνα για τους δικούς της υπουργούς Υγείας.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση είναι θεσμικού και αποδεικτικού χαρακτήρα, αφού η πρόταση της ΝΔ θα απορριφθεί με τις δεδομένες ψήφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συγκεκριμένες πράξεις των υπουργών, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση προστάτευσε με δικονομικά τεχνάσματα τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και αρνείται πεισματικά κάθε έρευνα για τη γνωστή υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και την κλήση των πρωταγωνιστών της στην Επιτροπή Θεσμών, παραβιάζοντας τον Κανονισμό.

«Καθοδήγησε, όμως, και οργάνωσε τη σκευωρία κατά δέκα πολιτικών προσώπων, όχι τυχαίων, μεταξύ αυτών πρόσωπα που εκφράζουν τη δημοκρατική φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, εκπροσωπούν τη χώρα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμβολίζουν το κύρος της Δικαιοσύνης, κυρίως, όμως, συμβολίζουν τον αγώνα της περιόδου 2010-2015 να σταθεί η πατρίδα όρθια μένοντας μέσα στην Ευρώπη» τόνισε ο πρώην υπουργός και απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα παρατήρησε: «Είμαστε οι αντίπαλοι των μεγάλων ψεμάτων που σας έφεραν στην εξουσία».

Ακόμη, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επισήμανε ότι η σκευωρία συνεχίζεται με το δικονομικό τέχνασμα στην Προανακριτική Επιτροπή, αφού η πλειοψηφία θέλει να περιορίσει το όλο ζήτημα σε μία νομική συζήτηση για την αρμοδιότητα της επιτροπής χωρίς να εξετασθούν οι τρεις ανώνυμοι. «Κομπορημονείτε, λασπολογείτε, συκοφαντείτε και μετά ως θρασύδειλοι καταφεύγετε στη μόνη λύση που ξέρετε, αποφεύγετε την απόδειξη της αλήθειας» υπογράμμισε στους βουλευτές της πλειοψηφίας.

«Όλα αυτά, όμως, είναι πολιτική επιχείρηση πόλωσης και διχασμού, το υποκατάστατο μίας πολιτικής που δεν οδηγεί πουθενά ούτε στην οικονομία, ούτε στην εξωτερική πολιτική» εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος και υποστήριξε πως το αφήγημα της καθαρής εξόδου ακυρώθηκε πλήρως τις τελευταίες ημέρες, αφού «η καμπύλη των ομολόγων βλέπετε πού μας οδηγεί». 

«Όποιος νομίζει ότι είναι πράξη απελευθέρωσης η επαφή με τις αγορές, χωρίς δίχτυ προστασίας, είναι ανιστόρητος και επικίνδυνος» είπε και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι κρύβεται για να μην απαντήσει στην επερώτησή του για τα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς και ότι δεν έχει ούτε καν τεχνική λύση για το θέμα του ταμειακού αποθέματος ασφαλείας. Επίσης, καταλόγισε και στο προεδρείο της Βουλής ότι δεν καθορίζει τη σχετική συζήτηση σιωπώντας, «επειδή ο κ. Τσακαλώτος λέει ότι κάνει απόρρητες διαπραγματεύσεις».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην εξωτερική πολιτική, ιδίως στο μείζον θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Μετά από μία αλυσίδα γεγονότων, βλέπουμε, δυστυχώς, ότι έχουμε εθνικό στρατηγικό κενό. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας που διαχειρίζεται η κυβέρνηση» σημείωσε και υπογράμμισε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε ως χώρα είναι να καταλάβουμε ποιες είναι οι εσωτερικές πολιτικές, κοινωνικές και εθνικές προϋποθέσεις μίας τέτοιας στρατηγικής. 

«Κι αυτές τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την προκοπή της χώρας, τις υπονομεύετε και τις ευτελίζετε με την πολωτική γραμμή της συκοφαντίας και της λασπολογίας» τόνισε. Τέλος, απευθύνθηκε προς την κυβέρνηση, λέγοντας: «Τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και δεν ετοιμάζεστε για καθαρή έξοδο της χώρας, αλλά για τη βρώμικη, δυστυχώς, δική σας έξοδο από την εξουσία».

ουρουμπλής: Έχω κρυστάλλινο πρόσωπο, ζητήστε συγγνώμη 

Για πρόταση η οποία θα αποτελεί μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού, μίλησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, στη συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Αφού αντέκρουσε τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης, σημείωσε πως διαθέτει «κρυστάλλινο πρόσωπο» καλώντας την να ζητήσει συγγνώμη.

Ο κ. Κουρουμπλής διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής «αν έχει δόση αλήθειας η κατηγορία ότι το έγκλημα που μου καταλογίζετε έγινε το 2015. Εσείς που ήσασταν το 2016, που ήσασταν το 2017, το 2018; Έπρεπε να έρθει μια ανώνυμη καταγγελία για να πάρετε την πρωτοβουλία ώστε να παραπέμψετε τρεις αντιπάλους σας, επειδή παραπέμφθηκαν οι δικοί σας;».

«Μία ασυνάρτητη μαρτυρία δεν είναι ίδια με τους προστατευόμενους μάρτυρες» πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για ανυπόσταση καταγγελία. «Δε φανταζόμουν ότι θα βρεθώ σε μια τέτοια θέση από την πρωτοβουλία ενός κόμματος που ισχυρίζεται ότι στο DNA έχει το μέτρο».
 
«H αντιπολίτευση φάσκει και αντιφάσκει αναφορικά με την κατηγορία της τιμολόγησης και της προτίμησης από μέρους του υπουργείου σε συγκεκριμένες εταιρείες» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, σημειώνοντας: «Μέχρι χθες έλεγαν ότι δεν υπάρχει ζημιά. Πως έγινε η ζημιά;».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, δεν υπάρχει κανένα αδίκημα, παρά μόνο η «μανία της ΝΔ γιατί ξέρουν τη δική μου σχέση με την ευρύτερη κοινωνία στον χώρο της κεντροαριστεράς».

«Είμαι υπερήφανος που επι της υπουργίας μου καταφέραμε να κρατήσουμε τα χρεοκοπημένα νοσοκομεία που μας αφήσατε. Είμαι υπερήφανος που δεν άφησα την πατρίδα χωρίς φάρμακα την περίοδο των capital controls» δήλωσε, διαμηνύοντας πως «είμαι ο μόνος έλληνας πολιτικός που όταν δημιουργούσαν τεχνητές ελλείψεις έκανα μηνύσεις».

Άλλες ομιλίες

«Η επίκληση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για “όλα στο φως” εξαντλείται στη λάσπη προς τους πολιτικούς αντιπάλους» σημείωσε από πλευράς ΝΔ ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τασούλας. 

«Εάν είστε από άλλο υλικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει ακόμα και ως δείγμα εμπράκτου μετανοίας, να ψηφίσετε τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ως δείγμα στοιχειώδους ευθιξίας την οποία έχει επιδείξει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν η ΝΔ, καθώς δεν ψήφισε αρνητικά στη συγκρότηση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών για φερόμενες κατηγορίες» πρόσεθσε ο κ. Τασούλας.

Αμέσως μετά, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «η πρότασή σας για σύσταση προανακριτικής είναι κίνηση αντιπερισπασμού για να ξεφύγετε από τα σκάνδαλα». 

Πρόσθεσε, ότι «αν δεν τιθασέψουμε το φαινόμενο της διαφθοράς ποτέ δεν θα σταθούμε με αξιοπρέπεια στα πόδια μας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε πως «η σημερινή πρόταση της ΝΔ πρέπει να κάνει την κυβέρνηση να τρίβει τα χέρια της» ενώ εκτίμησε ότι αυτή η πρόταση «διευκολύνει την κυβέρνηση να συσκοτίσει τον πραγματικό υπεύθυνο για τα προβλήματα του λαού και να αποπροσανατολίσει τον λαό από τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή». 

in.gr με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook