Πρώτο θέμα στα γαλλικά ενημέρωσης η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και οι τελευταίες εξελίξεις με την Τρόικα. Στο σύνολο τους τα σχόλια και οι τίτλοι είναι αρνητικοί για τη χώρα μας, ενώ κάνουν λόγο για βύθιση της Ελλάδας στην κρίση.

\”Ελλάδα: η τρόικα όλο και πιο απαισιόδοξη για την ανάπτυξη\”, είναι ο τίτλος της οικονομικής \”Λεζ Εκό\”, \”Η Ελλάδα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης\”, λέει η \”Λα Τριμπίν\” με υπότιτλο: \”Τα φορολογικά έσοδα εισρέουν με το σταγονόμετρο, ο στόχος του ελλείμματος δεν θα επιτευχθεί και οι διαχωρισμοί υποσκάπτουν την κυβέρνηση\”.

\”Παρά την οικονομική στήριξη και τη λιτότητα, η Ελλάδα βυθίζεται στην κρίση\”, είναι ο τίτλος της \”Λα Κρουά\”, κάνοντας αναφορά στην έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και την άμεση προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών, χθες, \”να ελαχιστοποιήσει τις διαρροές. Όμως το κακό είχε γίνει. Ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης αρκετοί δεν κρύβουν ότι φαίνεται αδύνατον πλέον να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί\”, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Με τίτλο: \”Στην Ελλάδα το κράτος δεν είναι σε θέση να πληρώσει\”, η \”Λιμπερασιόν\” δημοσιεύει ολοσέλιδο ρεπορτάζ του πολύ γνωστού δημοσιογράφου Ζαν Κατρεμέρ (Jean Quatremer), o οποίος επισκέφθηκε τη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

\”Ασφυκτιώντας από μία ύφεση μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο και από την παραοικονομία, η Αθήνα δείχνει ανίκανη να τηρήσει τις προθεσμίες της\”, υπογραμμίζει η εφημερίδα, παραπέμποντας στη συνέχεια σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Αναφέροντας για παράδειγμα το νησί της Ύδρας, ο δημοσιογράφος μιλάει για τη φοροδιαφυγή που είναι \”διαδεδομένη\” σε χώρους εστίασης, καφέ και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία δεν χορηγούν νόμιμες αποδείξεις στους πελάτες, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για την εφορία, που εκτιμώνται σε \”αρκετά εκατομμύρια ευρώ\”
Αυτοί που πληρώνουν τους φόρους τους, όπως τα επίσημα ξενοδοχεία, έχουν τη δυσάρεστη αίσθηση ότι είναι τα \’κορόιδα της ιστορίας\’, ιδίως μετά την αύξηση των φορολογικών πιέσεων\”, σχολιάζει.

Πλην εξαιρέσεων, το δημοσίευμα κάνει λόγο για εκτεταμένη παραοικονομία στη χώρα, ειδικά στους κλάδους της εστίασης, των ταξί και άλλων επιχειρήσεων, αναφέρει ότι ο αριθμός των καταγγελιών παραμένει χαμηλός και ότι οι φοροελεγκτές \”είναι διεφθαρμένοι\” και δέχονται το γνωστό \’φακελλάκι\’.

Η παραοικονομία συνεχίζει να αντιστοιχεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο 30 με 40% της ελληνικής οικονομίας χωρίς να υπολογίζονται η Εκκλησία και οι εφοπλιστές που εξαιρούνται από τους φόρους, όπως σημειώνει. \”Δύο χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα δείχνει να συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητά της και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει για να αποφύγει τη χρεοκοπία\”, υπογραμμίζει. Σαφώς έχουν ψηφιστεί κάποιες μεταρρυθμίσεις, προσθέτει, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί καθόλου ή πολύ περιορισμένα. Το κλιμάκιο της τρόικας που έφθασε στην Αθήνα δεν θα μπορούσε παρά να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η σύγχρονη έκδοση του \’Πίθου των Δαναΐδων\’, σχολιάζει. \”Πιστέψαμε ότι η Ελλάδα είναι μία κανονική χώρα. Κάναμε λάθος\”, λέει και υποστηρίζει ότι αυτό πλέον το αναγνωρίζουν στο Παρίσι.

Ο Ζαν Κατρεμέρ καταλήγει λέγοντας: \”Το πρόβλημά της Ελλάδας δεν θα λυθεί σε ένα με δύο χρόνια. Χρειάζεται βοήθεια για την οικοδόμηση ενός κράτους που να λειτουργεί και αυτό θα πάρει χρόνο, κάτι που συνεπάγεται ότι θα την κρατήσουμε εκτός των αγορών μέχρι τότε\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook