Η κα Σκραφνάκη Μαρία, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ».

Η κυρία Σκραφνάκη στην ομιλία της επισήμανε τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καθώς απλοποιεί και μειώνει το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ δίνει βάρος στον έλεγχο της εφαρμογής των περιβαλλοντικών μελετών. Επίσης, προχωρεί στη ρύθμιση των αυθαιρέτων με τρόπο δίκαιο, ρεαλιστικό και σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις., που είναι ένα πρόβλημα χρόνιο και σύνθετο, το οποίο ουδέποτε έχει αντιμετωπιστεί συνολικά.

Η Βουλευτής τόνισε ότι για να μην έχουμε νέα γενιά αυθαιρέτων θα πρέπει να τροποποιηθεί και να απλοποιηθεί η πολεοδομική νομοθεσία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων και ζήτησε από τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ να επέμβει προκειμένου να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι πολεοδομικές μελέτες στις περιοχές του Τ.Ε.Ι., του Εσταυρωμένου, του Κολυμβητηρίου, των Βασιλειών, του Σκαλανίου, του Αρκαλοχωρίου, και η Πράξη Εφαρμογής του Γαζίου το συντομότερο δυνατόν, διότι αυτές είναι περιοχές με έντονη οικοδομική δραστηριότητα.

Η κα Σκραφνάκη ζήτησε από την Υπουργό:
1) Ολοκλήρωση πολεοδομικών μελετών στις περιοχές του Τ.Ε.Ι., του Εσταυρωμένου, του Κολυμβητηρίου, των Βασιλειών, του Σκαλανίου, του Αρκαλοχωρίου, και η Πράξη Εφαρμογής του Γαζίου το συντομότερο δυνατόν.
2) Να προχωρήσει η έγκριση των πολεοδομικών μελετών που αφορούν τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα.
3) Να προστεθεί κοινωνικός συντελεστής για τις πολύτεκνες οικογένειες και να μειωθούν τα παράβολα για τους πολύτεκνους.
4) Να λυθεί και το θέμα των εξ’ αδιαιρέτου ακινήτων και των εξ’ αδιανέμητων αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται επ’ αυτών.
5) Ο χρόνος τακτοποίησης να οριστεί στα 40 χρόνια για όλα τα αυθαίρετα.
6) Το πρόστιμο ανέγερσης να μην υπερβαίνει το ποσό της οικοδομικής άδειας
7) Ο συντελεστής υπολογισμού του προστίμου στην περίπτωση που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια να μειωθεί από 2 που προτείνετε σε 1.5, όπως και στην περίπτωση που το αυθαίρετο είναι εκτός σχεδίου να μειωθεί αντίστοιχα ο συντελεστής από 1.7 σε 1.5.
8) Να επιτραπεί η μεταβίβαση αυθαιρέτου από τον πατέρα στο παιδί σε περίπτωση που το αυθαίρετο αποτελεί δεύτερη κατοικία για το πατέρα, αλλά πρώτη κατοικία για το παιδί. Πριν την υπαγωγή στη ρύθμιση και πριν την έκδοση του προστίμου.
9) Τέλος, πρότεινε οι δόσεις πληρωμής να αυξηθούν γιατί ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολα και να γίνουν είτε 36 ή και 48.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook