“Φιέστες εξωραϊσμού των παροχών στη δημόσια υγεία”, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ Χανίων τον δημόσιο απολογισμό που έκανε η διοίκηση του ιδρύματος, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, κάνει λόγο για ανακοίνωση προσλήψεων που δεν επαρκούν καθώς υπάρχουν 600 κενές οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο, σε μια περίοδο που ο κρατικός προϋπολογισμός μειώνεται για την χρηματοδότηση των μονάδων υγείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για μια ακόμη φόρα προσπαθεί να παρουσιάσει μαγική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και ιδιαίτερα στο χώρο του Νοσοκομείου. 

Η κυβέρνηση συνεχίζει την εξαπάτηση των λαϊκών οικογενειών στήνοντας φιέστες «Απολογισμού του Νοσοκομείου» με την πρόσληψη 18 Γιατρών, 20 Νοσηλευτών, και 118 διοικητικού και λοιπού προσωπικού τα 2 τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να υπάρχουν 600 κενές οργανικές θέσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, και δεκάδες άλλες στα Κέντρα Υγείας του Νομού, παρά τις εξαγγελίες χιλιάδων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών στο χώρο της υγείας!! 

Επιχειρούν με κάθε τρόπο να κρύψουν, ότι ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός προχωράει σε περαιτέρω σφαγιασμό της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας κατά 326εκ. € και στον ΕΟΠΥΥ κατά 214εκ. €, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες και παροχές υγείας, προσθέτοντας επιπλέον βάρη στους εργαζόμενους για την νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους. 

Ξέχασαν βέβαια να μας αναφέρουν το ποιος συνέβαλε στην «οικονομική σταθερότητα με αυξητικά όρια». Το ποιος πλήρωσε και ποιος συνεχίζει να πληρώνει για να υπάρχει αυτή. Ξέχασαν ότι η «οικονομική σταθερότητα» περιλαμβάνει αύξηση της συμμέτοχης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τσεκούρεμα των ιατρικών εξετάσεων, δυσβάστακτη φορολογία των εργαζόμενων και του λαού (πλεονάσματα) και επιβολή κρατήσεων στις συντάξεις 6% για τον κλάδο ασθενείας. 

Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι «από τον Ιούνιο του 2017 ξεκίνησε η χρέωση των παρακλινικών εξετάσεων που απέφερε συνολικά στο νοσοκομείο 2,77 εκ. ευρώ». Αλήθεια αυτά τα λεφτά ποιος τα πλήρωσε; Η Κυβέρνηση, οι δυο υπουργοί ή οι διοικητές του νοσοκομείου;

Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να κρύψουν τις ουρές στα νοσοκομεία, τις πολύμηνες αναμονές για μια εξέταση στο νοσοκομείο ή τον ΕΟΠΠΥ, την υποστελέχωση, τις ελλείψεις, την εντατικοποίηση εργασίας των εργαζομένων, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εμπορευματική λειτουργία του Νοσοκομείου με τα απογευματινά ιατρεία. 

Είναι, αν μη τι άλλο, κοροϊδία τον 21ο αιώνα η Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την δημιουργία αιμοδυναμικού ιατρείου, αγγειοχειρουργικού τμήματος και άλλων όταν αυτά δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα με αποτέλεσμα να μην λύνουν συνολικά το πρόβλημα. 

Είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και την λαϊκή οικογένεια που βάζουν συνεχώς πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγεία τους, να χρειάζονται να τρέχουν στο Ηράκλειο για μια Στεφανιογραφία ή για ένα Γναθοχειρουργό, όταν ακόμα και σήμερα συνεχίζεται το «πάρτι» στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι πολυδιαφημιζόμενες ΤΟΜΥ (μέσα σε λιγότερο από 1 μηνά συμπληρώθηκαν οι προβλεπόμενες θέσεις) είναι ένα από «τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο την συγκράτηση των δαπανών», η ποια προβλέπεται στη συμφωνία της κυβέρνησης στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Δηλαδή οι ελάχιστοι γιατροί των ΤΟΜΥ να λειτουργούν ως «κόφτες» των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ, χωρίς εργαστήρια, χωρίς ειδικούς γιατρούς και με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με «πετσοκομμένα» δικαιώματα και μισθούς πείνας. 

Όσο για το ψυχιατρική κλινική εδώ και σχεδόν 2 χρονιά περιμένουμε την απάντηση του Υπουργού στη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη για τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την απουσία προσωπικού ασφαλείας καθώς και για την ακαταλληλότητα του κτιρίου της κλινικής αλλά και τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών. 

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο πότε να οργανώσουμε την πάλης μας:

• Διεκδικώντας ένα αποκλειστικά δημόσιο σύγχρονο σύστημα υγείας, πλήρως στελεχωμένο με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
• Με ΠΦΥ, συνδεδεμένη με τους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής.
• Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook