Ανακοίνωση των αγροτικών συλλόγων Καζαντζάκη, Ηρακλείου, Αστερουσίων και των επιτροπών αγώνα αγροτών Τυμπακίου και Αρκαλοχωρίου:

“Υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων καπιταλιστικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα, ξεκληρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, έδωσαν μικρομεσαίοι αγρότες και μαζί τους εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση των Αγροτικών Συλλόγων  Καζαντζάκη, Ηρακλείου και Αστερουσίων, καθώς και των Επιτροπών Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου και Αρκαλοχωρίου, για να τιμηθεί, αγωνιστικά, η 108η επέτειος από τον ξεσηκωμό και τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων.

Στον κόμβο των Πεζών, στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής του νομού Ηρακλείου, έγινε συγκέντρωση των Αγροτικών Συλλόγων, με πλατιά ενημέρωση των διερχομένων με ανακοινώσεις για τη συνέχιση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για επιβίωση, κρατώντας τα πανό των Αγροτικών Συλλόγων και φωνάζοντας συνθήματα για το δίκιο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, κατά της πολιτικής που την οδηγεί στη χρεοκοπία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Λαμπρινή Πίττακα, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ο Ανδρέας Κριαράς, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Κασιανή Λάμψα, μέλος της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Εκ μέρους των Αγροτικών Συλλόγων, ομιλίες έκανα ο Σταματάκης Μιχάλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καζαντζάκη, ο Νικήτας Κόκκινος, Γραμματέας του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, και ο Ανδρεάκης Μανώλης, επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Επιτροπής Αγώνα Επισιτισμού-Τουρισμού και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Καραβιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος μεταξύ των άλλων, ανάφερε:

«Το Κιλελέρ (…) συμβολίζει το ανυπότακτο πνεύμα και αγώνα για το δίκιο του λαού μας μέρος του οποίου είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, εμπνέει τα νέα βλαστάρια της αγροτιάς, αποτελεί φάρο και οδηγό για τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες (…)

Τότε, οι κολίγοι αντιμέτωποι με τους τσιφλικάδες και το κράτος τους, με την πάλη που ήταν υπόθεση χρόνων και όχι ενός μόνο αγώνα και τη θυσία τους, κατάφεραν μετά από χρόνια, να πάρουν τα χωράφια τους (…)

Σήμερα αντιμετωπίζουμε τους σύγχρονους «τσιφλικάδες», τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που, ορμούν ν’ αρπάξουν το βιός μας και να μας μετατρέψουν ξανά σε κολίγους. Σήμερα, αυτή η πολιτική  των κυβερνήσεων της ΚΑΠ και των μνημονίων οδηγεί σε πιο γρήγορη συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια επιχειρηματιών-μεγαλοαγροτών και στη δημιουργία των σύγχρονων τσιφλικιών, μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και τους μικρομεσαίους αγρότες να χάνουν τη γη τους (…)

Και οι φετινές κινητοποιήσεις είχαν αυτό το χαρακτήρα. Παλέψαμε με θεούς και δαίμονες ενάντια σε όλους αυτούς που προσπάθησαν να σπιλώσουν τον αγώνα μας, τους αγροτικούς συλλόγους τις ομοσπονδίες  και την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων (…)

Αποδείχτηκε και φέτος πως είχε θετικά αποτελέσματα η κινητοποίηση και κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος εκτός από αυτόν που δεν γίνεται. Για μια φορά ακόμη κάτι αποσπάσαμε με τη μορφή δεσμεύσεων από την κυβέρνηση και έχουν να κάνουν:

Ως το τέλος του 2018, θα θεσπιστεί ακατάσχετο όριο, ύψους 15.000 ευρώ το χρόνο, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών.

Το νέο χαράτσι του “περιβαλλοντικού” τέλους για το νερό δεν θα επιβληθεί άμεσα, αλλά μετά από 5 χρόνια.
Θα αποδοθεί άμεσα η επιστροφή φόρου πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016.
Δεν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια.
Θα καταργηθεί ο φόρος στο κρασί.
Θα ενταχθεί άμεσα στα προγράμματα ενίσχυσης το 50% των επιλαχόντων νέων αγροτών.

Παίρνοντας υπόψη πως πολλές φορές στο παρελθόν, η κυβέρνηση, τις υποσχέσεις που μας δίνει, κάτω από την πίεση του αγώνα μας, δεν τις τηρεί, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας και για τώρα, γι’ αυτό θα βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε, αγωνιστικά, την υλοποίησή του (…)

Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεδριάσει και το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων στις 19 Μάρτη στο Ρέθυμνο. Αυτή την ενότητα του οργανωμένου αγροτικού Κινήματος είναι που φοβούνται, με τις κινητοποιήσεις του, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις  Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (…)

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μιλάει για το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο ετοιμάζει νέα βάρη που καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα. Εκτός από τα 88 προ απαιτούμενα που έχουν ήδη μπει στο τραπέζι της επόμενης «αξιολόγησης», εξακολουθούν οι εκκρεμότητες της 3ης «αξιολόγησης» (…)

Κομμάτι της ίδιας πολιτικής, δηλαδή της προσπάθειας κατοχύρωσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι και η λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης, που υπηρετείται πιστά από την κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα. Γι’ αυτό η κυβέρνηση «τρέχει» την υλοποίηση των σχεδιασμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή (…)

Το Κιλελέρ αποτελεί σημείο σταθμό στο αγροτικό κίνημα και παραδειγματίζει τους αγώνες του σήμερα, γιατί πρώτα και κύρια οργανώθηκε και πέτυχε από τους πρώτους πεδινούς αγροτικούς συνδέσμους που συγκροτήθηκαν σε πόλεις και χωριά προβάλει την αναγκαιότητα για συσπείρωση σε δραστήριους μαζικούς συλλόγους στο σήμερα. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι η δύναμη του λαού είναι στην οργάνωση του και η στην πάλη του.

Τιμή και δόξα στον αγώνα των κολίγων του Κιλελέρ. Εμπρός για τους νέους αγώνες του σήμερα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook