Η επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχει επιπτώσεις για την υγεία των πυροσβεστών, των διασωστών, των ατόμων που προσπάθησαν να καθαρίσουν την περιοχή, καθώς και των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, οι πυροσβέστες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης διατρέχουν 19% υψηλότερο κίνδυνο από τους υπολοίπους συναδέλφους τους να εμφανίσουν καρκίνο, επειδή το 2001 εισέπνευσαν τοξικά αέρια στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Πάντως, όπως αναφέρει το in.gr, ανεξάρτητοι ειδικοί εξέφρασαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της μελέτης, εκτιμώντας ότι η διαφορά που παρατηρήθηκε δεν είναι στατιστικά σημαντικοί. Τα αποτελέσματα «δεν είναι αδιάψευστα αρνητικά ούτε αδιάψευστα θετικά» σχολίασε ο Δρ Μάικλ Τουν της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Επισήμανε επίσης ότι πιθανότατα είναι ακόμα νωρίς για να φανούν ξεκάθαρα οι επιπτώσεις, αφού οι καρκινογόνες ουσίες στα συντρίμμια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο αρκετές δεκαετίες μετά.

Τα συμπεράσματα της έρευνας μπορεί πάντως να ανοίξουν τον δρόμο για την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την περίθαλψη των διασωστών που πάσχουν πλέον από καρκίνο, δέκα χρόνια με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Αυτή η έρευνα δείχνει σαφώς ότι η έκθεση αυτών των πυροσβεστών στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου οδήγησε στην αύξηση των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου» δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Πρέτσαντ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης, υπεύθυνος της έρευνας.

Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου εκτέθηκαν σε μεγάλο αριθμό γνωστών καρκινογόνων στοιχείων, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, το πολυχλωριούχο βινύλιο και οι διοξίνες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει αυξημένα ποσοστά μετατραυματικού στρες, άσθματος και άλλων αναπνευστικών νόσων στην ομάδα αυτή των πυροσβεστών, αλλά μόνο ορισμένες μικρότερες έρευνες έδειξαν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, ο οποίος χρειάζεται 5 έως 20 χρόνια για να αναπτυχθεί.

Όπως δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian ο Δρ. Ντ.Πρέτσαντ, οι πυροσβέστες γνωρίζουν ότι υπάρχουν διαφορετικές οσμές σε κάθε φωτιά (ανάλογα με τα υλικά που καίγονται). «Μας έλεγαν επανειλημμένα ότι η περιοχή (το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου) μύριζε διαφορετικά».

Ο ίδιος τονίζει ότι αυτό δεν τους σταμάτησε από το να ρισκάρουν τις  ζωές τους. «Πρόκειται για μοναδικούς ανθρώπους. Την 11η Σεπτεμβρίου οι πυροσβέστες έσπευσαν στους πύργους, πολλοί από αυτούς μετά την κατάρρευση του νότιου πύργου, έχοντας στο μυαλό τους μόνο να σώσουν αυτούς που βρίσκονταν εκεί.

» Εστιάζουμε στους σχεδόν 3.000 ανθρώπους που πέθαναν εκεί και στους 343 πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα, πέφτοντας στο καθήκον, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους 20.000 με 30.000 ανθρώπους που βγήκαν από το κτίριο, έπειτα από τις ηρωικές προσπάθειες αυτών των ανθρώπων (των διασωστών)».

Ο Ντ.Πρέτσαντ τόνισε ότι τα χρόνια έπειτα από την καταστροφή πολλοί πυροσβέστες εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με το τι πρόκειται να τους συμβεί.

Εστιάζοντας σε δείγμα 10.000 ανδρών πυροσβεστών και έχοντας αποκλείσει ομάδες πυροσβεστών που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα στατιστικά δεδομένα (γυναίκες, άτομα με ιστορικό καρκίνου, άτομα ηλικίας άνω των 60 το 2001), η έρευνα έδειξε ότι οι πυροσβέστες που εργάσθηκαν στον τόπο της επίθεσης έχουν κατά 19% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Χωρίς αποδείξεις, οι πυροσβέστες και τα μέλη των συνεργείων που εργάσθηκαν στην περιοχή της επίθεσης δεν έχουν δικαίωμα σε υγειονομική κάλυψη για τη θεραπεία του καρκίνου, μιας και νομοθετική πράξη που υπογράφηκε το 2010 από τον πρόεδρο Ομπάμα καλύπτει ασθένειες όπως το άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις, αλλά όχι και τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Τζέιμς Μέλιους, του Εργατικού Υγειονομικού Ταμείου της Νέας Υόρκης, τα αποτελέσματα της έρευνας συνηγορούν στο να περιληφθεί ο καρκίνος στις ασθένειες που καλύπτονται από την νομοθετική πράξη του 2010.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook