Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εφημερίδες Guardian, New York Times και El Pais και το περιοδικό Der Spiegel καταδίκασαν την αποκάλυψη των μυστικών εγγράφων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς περικοπές, περιλαμβάνοντας και ονόματα πληροφοριοδοτών, οι οποίοι φοβούνται τώρα ακόμη και για τη ζωή τους.Την τελευταία δημοσιοποίηση καταδίκασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συγκεκριμένες εφημερίδες και το γερμανικό περιοδικό είχαν συνεργαστεί με τον WikiLeaks τους τελευταίους μήνες για τη δημοσιοποίηση αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, αφού είχαν αφαιρεθεί από αυτά «ευαίσθητα» ονόματα.

Συμφωνα με τα Νέα, ο WikiLeaks ανακοίνωσε ότι δημοσιοποίησε την τελευταία παρτίδα των 251,287 τηλεγραφημάτων, πολλά από τα οποία όμως-αν όχι όλα- περιείχαν πλέον ονόματα και άλλα στοιχεία για τους πληροφοριοδότες.

Ο ιστότοπος επιρρίπτει την ευθύνη για τη δημοσιοποίηση στην εφημερίδα Guardian και σε δημοσιογράφο της, ο οποίος δημοσίευσε σε βιβλίο του έναν κρίσιμο κωδικό ασφαλείας.

Ωστόσο η εφημερίδα και ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Λι αρνούνται τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του WiliLeaks, και τους λάθος χειρισμούς του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook