Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει στις ψυχικές διαταραχές και τον εθισμό στα videogame. Σε μία τέτοια περίπτωση, η συγκεκριμένη διαταραχή θα συμπεριληφθεί στις λεγόμενες συμπεριφορικές εξαρτήσεις.

Οι συμπεριφορικές εξαρτήσεις είναι νόσοι στις οποίες δεν εμπλέκεται η χρήση κάποιας εξαρτησιογόνας ουσίας, όπως π.χ. του αλκοόλ ή ναρκωτικών. Ωστόσο, μπορούν να αποβούν εξίσου επικίνδυνες, αφού η πολύωρη ενασχόληση με μία συγκεκριμένη δραστηριότητα (που και πάλι ενεργοποιεί το σύστηµα ανταµοιβής του εγκεφάλου) είναι πιθανόν να επιφέρει μειωμένη κοινωνικότητα του χρήστη και παραμέληση των υποχρεώσεών του, ενώ γίνεται εις βάρος της φροντίδας του εαυτού του.

Βέβαια, η απόφαση του ΠΟΥ δεν είναι ειλημμένη, αφού περιλαμβάνεται σε ένα προσχέδιο για την επόμενη έκδοση της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD), του εγχειριδίου του Οργανισμού για την καλύτερη ανάλυση και επεξεργασία των ιατρικών διαγνώσεων παγκοσμίως.

Μάλιστα, στο προσχέδιο αναφέρεται ρητά πως οι οποίες νέες προσθήκες δεν έχουν πάρει την επίσημη έγκριση του ΠΟΥ. Επομένως, ακόμη δεν είναι δεδομένο αν η εξάρτηση από τα videogame θα χαρακτηρισθεί ψυχική διαταραχή, κάτι που ο Οργανισμός θα αποφασίσει μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, ακόμη και οι ειδικοί που διαφωνούν με τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης συμπεριφοράς ως διαταραχής, συμφωνούν πως έχει μόνιμα και ενδεχομένως επικίνδυνα αποτελέσματα. Έτσι, οι αντιρρήσεις τους αφορούν κυρίως το ότι ο όρος “εξάρτηση” είναι υπερβολικός με δεδομένο πως οι “εξαρτημένοι” είναι κυρίως παιδιά και ανήλικοι. Επίσης, υποστηρίζουν πως μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τους γιατρούς και τους γονείς να “ενοχοποιήσουν” ακόμη και τη φυσιολογική ενασχόληση με τα videogame.

Την ίδια στιγμή, αν και ούτε το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας περιλαμβάνει την εξάρτηση από τα online videogame, στην τελευταία έκδοσή του δεν αποκλείει αυτό να συμβεί στο μέλλον, προσθέτοντας ωστόσο πως θα χρειασθεί περαιτέρω κλινική έρευνα πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Αυτή τη στιγμή, η μόνη συμπεριφορική εξάρτηση που περιλαμβάνεται στο DSM είναι ο εθισμός στον τζόγο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook