Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών στην Περιφέρεια Κρήτης και του μνημονίου συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, το Τοπικό Δίκτυο Παροχής Υποστήριξης ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησε στο Ρέθυμνο, την Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018, βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Η συναισθηματική Βία στην Εργασία (Mobbing)». 

Εκπαιδευτής  ήταν ο κ. Ευάγγελος Φουστέρης, Ψυχοθεραπευτής, Υπεύθυνος Κοινωνικής Επανένταξης ΟΚΑΝΑ και αρμόδια σχεδιασμού και υλοποίησης του σεμιναρίου η κα Βασιλική Τσουρά, Ψυχολόγος,  Υπεύθυνη Συντονισμού Εκπαιδευτικών Δράσεων ΟΚΑΝΑ Περιφέρειας Κρήτης. 
Το Mobbing αποτελεί ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από συστηματική, διαρκή και κλιμακούμενη παρενόχληση και επιθετική συμπεριφορά στον εργαζόμενο από συναδέλφους ή / και ανωτέρους του με στόχο τη δυσχερή εργασιακή του κατάσταση, περιθωριοποίησή του και τέλος την απομάκρυνσή του από την εργασία με έντονες επιπτώσεις ψυχολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές. Όπως τόνισε ο κ. Φουστέρης «αποτελεί ένα «έργο» με θύτη, θύμα αλλά και θεατές στην εκτύλιξη του οποίου επιπρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες αποτελούν τα χαρακτηριστικά του ατόμου – θύματος όπως η μοναχικότητα, η διαφορετικότητά του, οι επιτυχίες και η πρόσφατη πρόσληψή του, τα χαρακτηριστικά του θύτη και η αδράνεια των θεατών».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Συναισθηματική Βία στην Εργασία, που πρώτος όρισε και μελέτησε προ εικοσαετίας ο H. Leyman, απαντάται σε ποσοστό 16% στην Φιλανδία, 14% στο Ηνωμένο Βασίλειο,  12% στην Σουηδία, 11%, στο Βέλγιο και 5% σε Ισπανία και Πορτογαλία 5%. Στην Ελλάδα -παρ’ όλο που το φαινόμενο ελάχιστα έχει διερευνηθεί-, υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 5% με τους επαγγελματίες υγείας να αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου εξαιτίας της ιδιάζουσας και απαιτητικής φύσης της δουλειάς τους καθώς και εξαιτίας της επιτακτικής ανάγκης παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στους εξυπηρετούμενους.”

Η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν είναι εύκολη λόγω του ανεπαίσθητου τρόπου εμφάνισης της. Ωστόσο οι παρεμβάσεις για την  αντιμετώπισή του μπορούν να απευθυνθούν είτε στο ίδιο το άτομο (ψυχοθεραπευτική παρέμβαση) με στόχο την ψυχολογική του αποκατάσταση είτε στο εργασιακό πλαίσιο με δράσεις  ενημέρωσης, παρεμβάσεων  πρόληψης αλλά και  εκπαίδευσης όλου του προσωπικού των χώρων εργασίας. Ως εκ τούτου, η διοργάνωση ενός τέτοιου σεμιναρίου κρίθηκε αναγκαία. 

Με το εν λόγω σεμινάριο ολοκληρώθηκε ο επιτυχημένος κύκλος εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας που απασχολούνται σε φορείς και υπηρεσίες του Νομού με στόχο την αναγνώριση, πρόληψη και διαχείριση καταστάσεων υψηλού κινδύνου στον χώρο εργασίας όπως η Επαγγελματική Εξουθένωση και η Συναισθηματική Βία. Και τα δυο σεμινάρια χαιρετήθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη και ενθουσιασμό από το κοινό. Η φύση της εκπαίδευσης μέσω βιωματικών ασκήσεων έθεσε όριο στον αριθμό των συμμετεχόντων, ανοίγοντας όμως νέους ορίζοντες για μελλοντικές δράσεις και εκπαιδεύσεις.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook