Σε έναν επιφανή Αμερικανό ιστορικό κατέφυγε το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα για να πάρει μαθήματα για την επανεκλογή περασμένων προέδρων στον Λευκό Οίκο σε εποχές οικονομικής κρίσης. Οπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Time», σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου παρακολούθησαν το μάθημα ιστορίας του Μάικλ Μπέσλος τον περασμένο Ιούνιο σε μια μυστική συνάντηση στην Ουάσινγκτον για την κατάρτιση της στρατηγικής τους ενόψει των εκλογών του 2012.
 
Ο Μπέσλος τους αναπτέρωσε τις ελπίδες καθώς ανέλυσε την επανεκλογή του Δημοκρατικού Φραγκλίνου Ρούζβελτ και του Ρεπουμπλικανού Ρόναλντ Ρίγκαν, οι οποίοι κατάφεραν να επιστρέψουν στον Λευκό Οίκο παρά την δεινή οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τον ιστορικό, η στρατηγική που εφάρμοσαν ήταν παρόμοια: αμφότεροι ακολούθησαν τη γραμμή ότι τα οικονομικά μεγέθη βελτιώνονταν και ότι ο αντίπαλός τους θα έκανε τα πράγματα χειρότερα.

«Σκοπός του Μπέσλος δεν ήταν να δώσει πολιτικές συμβουλές», αναφέρει το περιοδικό. «Ομως έτσι εκλήφθησαν τα λεγόμενά του. Οι σύμβουλοι του προέδρου, που έχουν σχεδόν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ανεργία θα είναι πάνω από 8% την ημέρα των εκλογών, βλέπουν στις περιπτώσεις του Ρούζβελτ και του Ρίγκαν ένα πιθανό δρόμο προς τη νίκη». Ο Μπέσλος έχει συγγράψει αρκετά βιβλία για την προεδρία των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η ανεργία που επιμένει σε υψηλά επίπεδα θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή προς την επανεκλογή του Ομπάμα τον Νοέμβριο του 2012. Δημοσκόπηση για λογαριασμό των CNN/ORD που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών διαφωνούν με τον τρόπο που ο Ομπάμα χειρίζεται την οικονομία. Την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ομιλία προς το Κογκρέσο στην οποία θα αναπτύξει τις προτάσεις του για να μειωθεί η ανεργία που φθάνει το 9,1% τη στιγμή που η οικονομία είναι βραδυκίνητη. Στις προτάσεις του αναμένεται να περιλαμβάνονται αυξήσεις των δαπανών για υποδομές, φοροελαφρύνσεις για εταιρείες που πραγματοποιούν προσλήψεις και ενδεχομένως κίνητρα για την αγορά ακινήτων.

Πολλοί Δημοκρατικοί παροτρύνουν τον Ομπάμα να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση προς τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων και θεωρούν ότι καλύτερο μέτρο ενίσχυσης της οικονομίας είναι ο περιορισμός των δαπανών του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook