Πώς η οικονομική κρίση πρόσθεσε νέους κινδύνους στην ασφάλεια των εργαζομένων – Επισημάνσεις σε ημερίδα της ΔΕΔΙΣΑ

Στους πολλαπλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων και σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας που συμβάλουν στην μείωση ή αύξηση των ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών, ήταν αφιερωμένη η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, που συνδιοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΔΙΣΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στην Αποκομιδή & Οδοκαθαριστών Χανίων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων με την υποστήριξη της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε.

Οι ομιλητές στην ημερίδα, Μιχάλης Γαλετάκης Μεταλλειολόγος Μηχανικός, Καθηγητής Σχολής ΜΗΧΟΠ Πολυτεχνείου Κρήτης και Κονταράκης Κώστας, Μηχανολόγος Μηχανικός, Τεχνικός Ασφαλείας της ΔΕΔΙΣΑ, αναφέρθηκαν στους κινδύνους για τους βλαπτικούς παράγοντες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη διαχείριση και αποκομιδή των στερεών αποβλήτων και στη σημασία της τήρησης των κανόνων ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων αυτών. 

(από αριστερά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχάλης Γαλετάκης και ο Τεχνικός Ασφαλείας της ΔΕΔΙΣΑ, Κώστας Κονταράκης)

Νέοι αναδυόμενοι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους – Ο ρόλος της οικονομικής κρίσης

Ο κ. Μιχάλης Γαλετάκης, επεσήμανε οτι “η δραστηριότητα που σχετίζεται με τον τομέα των απορριμμάτων, είναι σε συνεχή άνοδο στον σύγχρονο κόσμο και ανήκει στις δραστηριότητες της σύγχρονης πράσινης οικονομίας όμως τέτοιες θέσεις εργασίας πέρα από πράσινες πρέπει να είναι και ασφαλείς. Οι εργαζόμενοι στο χώρο αυτό καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από κινδύνους που σχετίζονται κυρίως με βιολογικούς παράγοντες, είναι ατυχηματικοί κίνδυνοι, φυσικοί, βλαπτικοί παράγοντες, χημικοί”

Δίπλα σε αυτούς τους “παραδοσιακούς κινδύνους έρχονται να προστεθούν νέοι “αναδυόμενοι κίνδυνοι”, όπως τόνισε ο κ. Γαλετάκης, και “σχετίζονται με κινδύνους που έχουν να κάνουν με την ίδια την ψυχολογία του εργαζόμενου και με το άγχος που δεν σχετίζεται με την ίδια την εργασία αλλά με την ανασφάλεια, ενώ αποτελεί παράγοντα ο οποίος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από την διοίκηση της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι δεν είναι στην ίδια κατάσταση πριν από 10 χρόνια, πριν πλήξει την ελληνική οικονομί,  η κρίση. Το έχει επισημάνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την μεγάλη δηλαδή σημασία του ψυχολογικού παράγοντα στην εργασία.

Ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα

“Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν τις υποδείξεις των μηχανικών ασφαλείας, τις οδηγίες που έχουν για την ασφαλή εκτέλεση εργασίας τους και σίγουρα αυτό που χρειάζεται είναι η συμμετοχή τους γιατί όσο καλά πλάνα και να υπάρχουν χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων και την παροχή κινήτρων ώστε να εφαρμόζουν αυτά που τους υποδεικνύονται, σίγουρα αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα του ανθρώπινου παράγοντα, τόνισε ο κ. Γαλετάκης.

Ο ρόλος των μηχανικών ασφαλείας και του γιατρού εργασίας

Η ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης στο χώρο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αποτελεί ζητούμενο και ο ρόλος των μηχανικών ασφαλείας και του γιατρού εργασίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος όσον αφορά θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, αρκεί να μην διεκπεραιώνουν τυπικά υποχρεώσεις για την κάλυψη νομικών υποχρεώσεων αλλά να έχουν μια πραγματική συμβολή στην τήρηση ζητημάτων ασφάλειας.

Στη ΔΕΔΙΣΑ όπως επεσήμανε ο κ.Γαλετάκης εργάζονται απόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης οι οποίοι εργάζονται με επάρκεια γνώσεων και θέληση να προσφέρουν πέρα από την διεκπεραίωση τυπικών υποχρεώσεων για την κάλυψη νομικών υποχρεώσεων.

Η ΔΕΔΙΣΑ τηρεί τους κανόνες ασφαλείας 

Η ΔΕΔΙΣΑ τηρεί τους κανόνες ασφάλειας και οι εργαζόμενοι προσπαθούν για το καλύτερο, διαβεβαίωσε ο κ. Κώστας Κονταράκης, Μηχανολόγος Μηχανικός και Τεχνικός Ασφαλείας στη ΔΕΔΙΣΑ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην  επικινδυνότητα  των εργασιών στον τομέα  της αποκομιδής  και διαχείρισης των απορριμμάτων και στους πιθανούς κινδύνους  που μπορούν να συναντήσουν οι εργαζόμενοι, παρουσιάζοντας παραδείγματα ατυχημάτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας,  αποκωδικοποιώντας τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτά.

Συνοψίζοντας αυτούς τους κινδύνους ο κ. Κονταράκης σημείωσε ότι πρόκειται τόσο για μικροβιολογικούς όσο και φυσικούς κινδύνους. Στα απορρίμματα όπως σημείωσε οι εργαζόμενοι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με κόπρανα, βελόνες, αίμα, αιχμηρά αντικείμενα ενώ από την άλλη στα απορριμματοφόρα, επειδή κινούνται ούτως ή άλλως σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον όπως αυτό του δρόμου, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με μηχανικές καταπονήσεις του σώματος, με οδική ασφάλεια κτλ.

Στόχος η εξάλειψη της κακής εργασιακής κουλτούρας

“Με τη ΔΕΔΙΣΑ  συνεργάζομαι από τον Οκτώβριο του 2016 και μπορώ να πω οτι έχουμε κάνει άλματα προόδου μαζί και διαρκώς ζητούν οτι καλύτερο μπορούν να προσφέρουν προς τον εργαζόμενό τους, ενώ από την άλλη μεριά και οι εργαζόμενοι είναι συνεργάσιμοι” πρόσθεσε ο κ. Κονταράκης.

“Έχουμε και φαινόμενα όπου για πολλούς και διάφορους λόγους δεν χρησιμοποιούνται τα μέσα ατομικής προστασίας όπως πρέπει ή δεν γίνονται οι εργασίες όπως πρέπει, κάτι που οφείλεται στην κακή εργασιακή κουλτούρα πάνω σε αυτόν τον τομέα”, πρόσθεσε ο Τεχνικός Ασφαλείας στη ΔΕΔΙΣΑ τονίζοντας έναν παράγοντα που ημερίδες σαν και την σημερινή στοχεύουν στην βελτίωσή του.

Το παρόν στην ενημερωτική εκδήλωση έδωσε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας καθώς και στελέχη και εργαζόμενοι της ΔΕΔΙΣΑ

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook