Χωρίς βιβλία, αλλά με φωτοτυπίες και DVD στα οποία θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές.

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση του υπουργείου Παιδείας έρχεται ως λύση της τελευταίας στιγμής στο πρόβλημα της καθυστέρησης στην εκτύπωση και διανομή των βιβλίων από τον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ).

Έτσι, από την αρχή του σχολικού έτους θα διανεμηθεί σε όλους τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, ένα DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια. Επίσης, όλα τα διδακτικά βιβλία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα «ψηφιακό σχολείο» (http://digitalschool.minedu.gov.gr/).

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων θα πρέπει να μεριμνούν για την έγκαιρη εκτύπωση, αναπαραγωγή και διανομή του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού στους μαθητές, στη διάρκεια των ημερών της καθυστέρησης.

Ηδη, έχουν σταλεί οι σχετικές εγκύκλιοι σε όλες τις σχολικές ομάδες της χώρας, ώστε με ευθύνη και πρωτοβουλία του διευθυντή σχολικής μονάδας και σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων, να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση του ζητήματος, με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν, βρίσκοντας την προσφορότερη λύση για την προετοιμασία και την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού.

«Κανένας γονιός και κανένας μαθητής δεν είναι υποχρεωμένος να κατανοεί φαινόμενα γραφειοκρατίας και ολιγωρίας, και όχι μόνο αρμοδίων και συναρμοδίων, που οδήγησαν ατυχώς σε αυτή την καθυστέρηση. Ο επιμερισμός των ευθυνών θα γίνει με ακριβοδίκαιο τρόπο. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για να δώσουμε λύσεις», ανέφερε την Παρασκευή η υπουργός Παιδεία κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

«Θέλω να διαβεβαιώσω λοιπόν γονείς και μαθητές, πως με τους εκπαιδευτικούς στην τάξη θα υπάρχει διαθέσιμη όλη η διδακτέα ύλη, ώστε τα μαθήματα να ξεκινήσουν ομαλά. Θα αποδώσει η σοβαρή επένδυση στο ψηφιακό σχολείο, μέσω του οποίου κάθε μαθητής έχει πρόσβαση σε όλα τα βιβλία, ενώ λαμβάνουμε και θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που έχουν την ανάλογη διδακτική εμπειρία, αυτή η καθυστέρηση στη διανομή των βιβλίων να μην έχει επίπτωση στους μαθητές και τις μαθήτριες», πρόσθεσε.

Πρυτάνεις και φοιτητές για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Στο μεταξύ ψήφισμα, με το οποίο καλούν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, εξέδωσαν κατά την έκτακτη σύνοδό τους οι πρυτάνεις. Παράλληλα, δεσμεύονται ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις ρυθμίσεις του Νόμου-πλαίσιου, που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Η μαραθώνια έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και οι πρυτάνεις αναχώρησαν για την έδρα τους έχοντας στις αποσκευές τους δράσεις και προτάσεις για την επόμενη μέρα στα ΑΕΙ.

Τέσσερα είναι τα σημαντικότερα σημεία του ψηφίσματος:

• Η Σύνοδος επιμένει στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει από την αρχή για τον Νόμο-Πλαίσιο.
• Εκφράζει την ανησυχία της για τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου.
• Δεσμεύεται ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις ρυθμίσεις που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και
• Καλεί τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να διασφαλίσουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και τάσσεται υπέρ του «Ανοιχτού Πανεπιστημίου».

Επιπλέον οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι «δεν είναι σωστός ο τραυματισμός του πανεπιστημίου μέσω της συκοφάντησής του», και μάλιστα, όπως λένε, «σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο».

Κατά τη συζήτηση, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κ.Ρέμελης, τόνισε ότι μέσα από την εφαρμογή των διατάξεων είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθούν τα προβλήματά τους. Ειδικά, αναφέρθηκε στο θέμα του κοσμήτορα που ουσιαστικά διορίζεται, ενώ ο πρύτανης εκλέγεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ.

Για τις καταλήψεις, ο κ. Ρέμελης είπε ότι δεν είναι υπεύθυνοι οι πρυτάνεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν εξέθρεψαν αυτοί τα φαινόμενα των κομματικών νεολαιών. Επισήμανε, όμως, ότι ουδείς φοιτητής εκλήθη να πει τη γνώμη του κατά την περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, χαρακτήρισε την κατάσταση στα Πανεπιστήμια «δύσκολα διαχειρίσιμη», εκτίμησε ότι «πάει να χαθεί ο έλεγχος» και πρόσθεσε: «εμείς θέλουμε την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων, η κατάσταση όμως είναι δύσκολη».

120 καταλήψεις

Οι σχολές και τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τα 120. Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη βρίσκονται όλα τα τμήματα του ΕΜΠ, του Παντείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού και του Πανεπιστημίου Πειραιά, επτά τμήματα του ΑΠΘ, οι περισσότερες σχολές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και δεκάδες τμήματα ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα συγκέντρωση των φοιτητών στην πλατεία Συντάγματος, ενώ για την επόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook