Ο κρητικός παραολυμπιονίκης παρουσιάζει το βιβλίο του “To Όνειρο” σε μια διαφορετική εκδήλωση στο Ηράκλειο – Πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά, τι του έχουν άραγε “ετοιμάσει”;

Μια μοναδική εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι, την Τρίτη 20 Μάρτιου στο Ηράκλειο. 

Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη “Tο όνειρο”, μια παρουσίαση πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες.

Οι εκπλήξεις πολλές και πρωταγωνιστές τα ιδία τα παιδιά. Την εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», συντονίζει και υλοποιεί η Νίκη Μπελαδάκη, Εμψυχώτρια Δημιουργικού Παιχνιδιού, Βιβλιοθηκονόμος, Μουσειοπαιδαγωγός και θα πλαισιώσει μουσικά η Τζωρτζίνα Αλεξάκη και ο Μανώλης Μποτονάκης. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για όλους.

Το Flashnews.gr επικοινώνησε με τον Αντώνη Τσαπατάκη ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος που θα βρεθεί ανάμεσα σε τόσα παιδικά χαμογέλα.

Το βιβλίο ήταν άλλωστε ένα όνειρό του που έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια της συγγραφέως Έλενας Θωΐδου και ο ίδιος δεν σταματά να μιλά γι’ αυτό. Πραγματεύεται άλλωστε μια ιστορία…, τη δική του ιστορία. 

Ο Αντώνης λοιπόν γίνεται πάλι παιδί, ο Τόνι, για να έρθει πιο κοντά στα παιδιά και να τα κάνει να αρχίσουν να κατανοούν πως τα άτομα με αναπηρία είναι απλά διαφορετικά. Ισότητα, σεβασμός,  διαφορετικότητα, κατανόηση, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη, αποδοχή, φιλία συνθέτουν ένα μαγικό κόσμο συναισθημάτων μέσα στον οποίο θα ταξιδέψουν τα παιδιά.

 Ο ίδιος τονίζει πως επέλεξε να γράψει ένα παραμύθι γιατί ήθελε να απευθυνθεί στα παιδιά. “Αν καταφέρεις να σε ακούσουν τα παιδιά θα σε ακούσουν και οι γονείς. Όλα τα προβλήματα σε αυτή τη χωρά ξεκινούν από την έλλειψη παιδείας. Αν είχα σωστή παιδεία δεν θα είχα πάθει το ατύχημα. Έτρεχα”. λέει αφοπλιστικά.

“Τα παιδιά ακούν, το βλέπεις στα ματιά τους, και αν καταφέρεις να ξυπνήσουν το επόμενο πρωί και να θυμούνται κάτι από αυτά που είπες την προηγούμενη ημέρα τότε έχεις πετύχει κάτι. Γι’ αυτό στόχευσα στα παιδιά. Γιατί αν θέλεις να φτιάξεις μια κοινωνία που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τότε πρέπει να κάνεις τα παιδιά να πιστέψουν σε αυτό. Και εγώ με το βιβλίο με την παρουσία μου σε σχολεία και άλλες δράσεις προσπαθώ να βάλω το δικό μου λιθαράκι στο χτίσιμο αυτής της κοινωνίας.”

Όσο για το πως τον αντιμετωπίζουν τα παιδιά ο ίδιος λέει πως οι αντιδράσεις τους του δίνουν δύναμη καθώς οι μικροί του φίλοι πάντα βρίσκουν τον τρόπο να τον συγκινούν.

Μάλιστα ο Αντώνης Τσαπατάκης μας αποκάλυψε πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσει και για ένα περιστατικό που συνέβη τα Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη, με δυο παιδιά να τον κοιτάζουν ως κάτι άγνωστο… ωστόσο το τί ακριβώς συνέβη, πως αντέδρασε ο ίδιος, τα παιδιά αλλά και οι φίλοι του που βρίσκονταν μαζί του θα τα αποκαλύψει στην εκδήλωση. “Είναι κάτι στο οποίο θα αναφερθώ για πρώτη φορά, πιστεύω όμως πως αξίζει να το ακούσουν όλοι.”

Μια μικρή έκπληξη όμως του ετοιμάζουν και τα παιδιά της Β’ Τάξης του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Η Νίκη Μπελαδάκη, ιδέα τη οποίας ήταν η εκδήλωση, μας είπε τί ήταν εκείνο που την κινητοποίησε να οργανώσει την διαφορετική αυτή δράση.

«Όλα ξεκίνησαν από μια δράση φιλαναγνωσίας και τον ενθουσιασμό των παιδιών μόλις αναφέρθηκα στον συγγραφέα.  Έκαναν πολλές ερωτήσεις και συμμετείχαν με απερίγραπτη διάθεση σε κάθε παιχνίδι που στόχευε στην κατανόηση και τον σεβασμό σε κάθε τι διαφορετικό…Έστειλα αμέσως στον Αντώνη και του είπα ότι θα ήταν ιδανικό να έρθει εδώ και να μιλήσουμε για το βιβλίο του, τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει αλλά και την θέληση που κρύβει ο καθένας μέσα μας! Είπε αμέσως ναι. Το επόμενο βήμα ήταν η στήριξη αυτής της ιδέας για να γίνει πράξη. Η στήριξη αυτή ήρθε από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών νομού Ηράκλειου “Νίκος Καζαντζάκης”! Έπειτα το 17ο δημοτικό σχολείο μου άνοιξε τις πόρτες του για ενημέρωση και δράσεις που στόχο είχαν να γνωρίσουν τα παιδιά το βιβλίο, τον συγγραφέα και να αναπτύξουν μια άλλη οπτική ματιά για την διαφορετικότητα. Από τα τμήματα που επισκέφθηκα ένα τμήμα της δευτέρας Δημοτικού λάτρεψε την ιδέα που από κοινού συζητήσαμε με τη Δασκάλα να πραγματοποιήσουμε δραματοποίηση της ιστορίας του βιβλίου. Τα υπόλοιπα επί της σκηνής… Είναι μαγικό το συναίσθημα να δημιουργείς μέσα από μια μικρή ιδέα και να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τη θετική διάθεση να αγκαλιάσουν και να αφιερώσουν χρόνο σε κάτι τόσο μοναδικά όμορφο. Η αντίληψη που έχουν τα παιδιά για την ισότητα είναι αυτή που εύχομαι να μπορούσε να έχει κάθε ενήλικας».

Δυνατός, ευθύς, ειλικρινής, πάντα αισιόδοξος και έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση, ο κρητικός παραολυμπιονίκης θα περιμένει τους μικρούς του φίλους την Τρίτη 20 Μάρτιου, στις 18:30 στο Πολύκεντρο Νεολαίας του δήμου Ηρακλείου.

Και πάνω απ’ όλα έτοιμος να δώσει αγάπη, γιατί όπως λέει και ο ίδιος είναι τόση η αγάπη που έχει πάρει πρώτα από την οικογένεια του και μετά από τους φίλους του, που νιώθει την ανάγκη να ανταποδίδει κάθε μέρα, μοιράζοντας απλόχερα κομμάτια της ψυχής του σε μια προσπάθεια να ενημερώσει να ευαισθητοποιήσει και να εμφυσήσει δύναμη και θέληση.

Δείτε φωτογραφίες από τις δράσεις στα σχολεία για το βιβλίο του Αντώνη Τσαπατάκη:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook