Η  έναρξη του θεσμού της ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και στην Π.Ε. Χανίων παρουσιάστηκε το πρωί σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Χανίων από ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών επί του θέματος.

Όπως επεσήμανε  το στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης κα Ελένη Καργάκη, αφού η ανακύκλωση των μαζών είναι υποχρεωτική και από την στιγμή που υπάτρχει πλέον και στα Χανιά μονάδα ανακύκλωσης, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα για ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων , θα ακολουθήσουν έλεγχοι, συστάσεις και στην συνέχεια τα πρόστιμα σε όλους επιμένουν να πετούν μπάζα σε ρέματα ή άλλους χώρους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Καργάκη «μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ σοβαρά το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των ΑΕΚΚ . Παρατηρούμε  τα μπάζα μέσα στα ρέματα τα καταγράφουμε αλλά επειδή ακριβώς δεν ήταν πολύ οργανωμένο το σύστημα και δεν είχε καλυφθεί όλη η Κρήτη μέχρι σήμερα με μονάδες διαχείρισης νόμιμες και συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης δεν μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του σχεδιασμού μας. Πλέον σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι εφόσον καλύφθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με μία άλλη μονάδα και ένα σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης , μπορούμε πλέον να ξεκινήσουμε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και οπωσδήποτε τις συστάσεις μέχρι και τα πρόστιμα. …»

Το «θεσμό της Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ» παρουσίασε  η διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης Τριανταφυλλιά Χαριτοπούλου, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (EOAN).

«Στο Νομό Χανίων ξεκινάει τώρα η προσπάθεια για την διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών κατεδαφίσεων και κατασκευών. Το θέμα είναι ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε με νομοθετική ρύθμιση με μία κοινή απόφαση το 2010 και προσπαθεί να μπει στη διαδικασία να οργανώσει και να υποχρεώσει τους παραγωγούς αυτών των αποβλήτων να συνεισφέρουν για την ανακύκλωση των προϊόντων.  Άρα είναι υπόχρεοι όπως λέμε εμείς όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία έργων η θα είναι ιδιωτικά είτε αυτά είναι δημόσια να συμμετάσχουν σε όλη την διαδικασία . Είμαστε αρκετά πίσω σε όλη την Ελλάδα για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς γιατί έχουμε μία στοχοθεσία την οποία ακόμα δεν την έχουμε καλύψει», ανέφερε η κα Χαριτοπούλου.

Στις προοπτικές της ανακύκλωσης για τη Δυτική Κρήτη αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ «ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.»  Ηλίας  Δημητριάδης ο οποίος , μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ανέφερε και τα εξής:

«Η  Κρήτη  έχει ένα φοβερό δυναμικό σε ότι αφορά την παραγωγή των αποβλήτων γιατί έχει πάρα πολλές τουριστικές μονάδες και μία έντονη κινητικότητα σε ότι αφορά αυτό το θέμα….. Ο  θεσμός της ανακύκλωσης των αποβλήτων κατεδάφισης έχει μεγάλη δυναμική….. Σιγά σιγά όλοι οι νομοί έχουνε μπει σε μία τάξη σε ότι αφορά τις το συγκεκριμένο θεσμό δηλαδή είτε αφορά την ανακύκλωση των αποβλήτων από τα δημόσια έργα είτε αφορά τα ιδιωτικά έργα ……Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι είμαστε όλοι μας στη θέση να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα η οποία όντως είναι ανεξέλεγκτη,  γιατί δεν υπήρχε και κάποια δυνατότητα μέχρι σήμερα να πει κάποιος χώρος ή κάποια μονάδα ανακύκλωσης να παραλάβει όλα αυτά τα απόβλητα…… Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε εδώ τους τελευταίους δύο μήνες  και οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές….»

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «Αδρανή Υλικά Θεσσαλονίκης Α.Ε.» κ. Παπαηλιόπουλος παρέθεσε το  παράδειγμα της λειτουργίας μονάδων στη Θεσσαλονίκη, ενώ όπως είπε σε δήλωση του στους δημοσιογράφους «μπορούμε να αξιοποιούμε το 95% της ποσότητας των αποβλήτων αυτών και να παραχθούν άμμος 3Α γαρμπίλι κ.α. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε ένα έργο μπορούμε να τα παράγουμε από ανακύκλωση.  Βάση αυτών βοηθάμε το περιβάλλον και ανοίγουμε θέσεις εργασίας. Επιπλέον  όταν ξαναενσωματώνονται σε δημόσια έργα περνάνε από συγκεκριμένους ελέγχους και  είναι αξιόπιστα στη χρήση τους 100%.»

Στη συζήτηση παρέστησαν  εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών καθώς και εργολάβοι των Χανίων. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε  από την ΑΝΑΚΕΜ και την Ανακυκλωτική Δυτικής Κρήτης  με την υποστήριξη του ΤΕΕ και του Επιμελητηρίου Χανίων 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook