Παρά τη σαφή πρόθεση που επιδεικνύουν και οι δύο πλευρές να εκτονωθεί η ένταση, η τρόικα εξακολουθεί να θέτει την ελληνική κυβέρνηση προ αφόρητων πιέσεων και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας απορρίπτουν κάθε ιδέα αναθεώρησης του στόχου του ελλείμματος.

Το κεφάλαιο της πολιτικής διαχείρισης επιχειρεί να αναδείξει η κυβέρνηση ως «γραμμή» στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ζητεί απόλυτα πιστή και άμεση εφαρμογή του «πακέτου» της συμφωνίας.

Το δραματικό «τελεσίγραφο» που έχουν στα χέρια τους το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο δεν αφήνει περιθώρια για την παραμικρή καθυστέρηση, καθώς ζητείται επιτακτικά εφαρμογή του σχεδίου για «ανατροπές» στο Δημόσιο με «όχημα» το Ενιαίο Μισθολόγιο, αποκρατικοποιήσεις «fast track» και συγχωνεύσεις οργανισμών με «δείγματα» γραφής μέσα σε 30 ημέρες.

Πληροφορίες που επικαλείται σήμερα το «Έθνος», λένε ότι ο Ε. Βενιζέλος ανταπάντησε στους ελεγκτές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει νέα σκληρά μέτρα, ωστόσο υπογράμμισε ότι στους κρίσιμους τομείς θα υπάρξει ταχύτατα πρόοδος.

Οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο και την τακτική που θέλει να ακολουθήσει ο Γ. Παπανδρέου «διευκρινίζουν» με νόημα ότι πέρα από τις «κόκκινες γραμμές», ο πρωθυπουργός επιδιώκει (και από τη σημερινή ομιλία του στη Συνδιάσκεψη) να πείσει για την αποφασιστικότητά του για μεγάλες τομές και «ρήξεις» – όπου και αν χρειαστεί-, όπως στην Παιδεία, στην Υγεία, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κ.α.

Με τον Ε. Βενιζέλο συμφώνησε ότι θα έπρεπε με τη χθεσινή συνέντευξή του να «καθησυχάσει» το εσωτερικό και να διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο τα εκλογικά σενάρια που «κυριάρχησαν» με ένταση επί πολλές ώρες χθες.
Αλλωστε, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου αλλά και ο υπουργός Οικονομικών δεν υποστηρίζουν μόνο δημοσίως αλλά και στην πράξη το «χαρτί» της μη προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, αναδεικνύοντας ότι αυτό που προέχει για την υπέρβαση της κρίσης είναι η πολιτική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook