Η παράδοση και η νοστιμιά σε μια συνταγή.

Υλικά

1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες 
1.400 γρ. αρωματικά χόρτα για πίτα, όπως  σπανάκι, λάπατα, πράσα, κρεμμυδάκια φρέσκα, μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος κ.λπ.
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 αυγά
250 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη
1/3 φλιτζ. τσαγιού ρύζι, καλοπλυμένο
1/4 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς
1/4 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι
λίγη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού και των φύλλων

Εκτέλεση

Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.

Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε. Αφήνουμε να στραγγίξουν καλά, σχεδόν να στεγνώσουν. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και αφού τα πασπαλίσουμε με λίγο αλάτι, τα τρίβουμε με τα χέρια μας.

Αφήνουμε να σταθούν για 10 – 15 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα αυγά, το τυρί, το ρύζι, τον τραχανά, το σιμιγδάλι, τη ρίγανη, το πιπέρι και τέλος, το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά της γέμισης για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί. Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας Χρυσή Ζύμη για πίτα στο ταψί λαδώνοντας το καθένα ξεχωριστά.Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Χωρίζουμε την πίτα σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και αλείφουμε με λάδι πολύ καλά όλη την επιφάνεια. Ραντίζουμε την επιφάνεια με 1 – 2 κουτ. σούπας  νερό και ψήνουμε την πίτα μας για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

Επειδή, όμως, τα χόρτα έχουν αρκετή υγρασία, καλό θα είναι στα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος να χρησιμοποιήσουμε μόνο την κάτω αντίσταση του φούρνου μας, για να μη να βγει ωμή από κάτω η πίτα μας. Αφού τελειώσει το ψήσιμο, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα την πίτα για 10 λεπτά. 

gastronomos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook