Θα εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας ό,τι έχουμε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά ξεχάστε κάθε συζήτηση για νέα εισπρακτικά μέτρα.

Αυτό ήταν -σύμφωνα με Τα Νέα- το μήνυμα της κυβέρνησης, διά του κ. Βενιζέλου, προς την τρόικα τη νύχτα της Πέμπτης που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων εν όψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης των 109 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην κυβέρνηση επικαλέστηκαν τόσο την βαθιά ύφεση στην οποία έχουν οδηγήσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώς τώρα, όσο και την πολιτική αναγκαιότητα της σημερινής συγκυρίας, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχτεί και άλλες θυσίες.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση της υπόθεσης είτε σε συμβούλιο κορυφής, είτε στο Eurogroup, ενώ αποκλείει κατηγορηματικά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας και το δημοσίευμα στο in.gr, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει γενικότερη τάση να συζητηθούν οι «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να καταστεί περισσότερο λειτουργική.

Έντονοι διάλογοι

Η τρόικα προσήλθε στη συζήτηση υποστηρίζοντας ότι η ύφεση δικαιολογεί τη διεύρυνση του ελλείμματος μόνο κατά 0,4% του ΑΕΠ, ή έως το 8% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντέτεινε ότι δικαιολογεί τη διεύρυνση του ελλείμματος λόγω ύφεσης στο 8,5% του ΑΕΠ, δηλαδή το σύνολο της αναμενόμενη υπέρβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στις θέσεις τους, υποστηρίζοντας ότι το υπόλοιπο 0,6% του ΑΕΠ προέρχεται από μέτρα που δεν έχει λάβει η κυβέρνηση και ότι δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε.

«Εν μέρει έχετε δίκιο» συμφώνησε η ελληνική πλευρά, αντιτείνοντας ότι δεν προλάβαινε να κάνει πολλά πράγματα στον ένα μήνα που πέρασε από την προηγούμενη απόφαση. Επέμεινε όμως ότι η ύφεση έχει μεγαλύτερη επίδραση στην απόκλιση από το στόχο.

Κάπου εδώ ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να συνεχίσει την τεχνική συζήτηση και είπε: «Πάμε στο Ecofin».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook