Στα Χανιά το τελευταίο κρούσμα – Απαραίτητος ο εμβολιασμός για όλα τα παιδιά για μια ύπουλη νόσο που εξελίσσεται ραγδαία

Με το πιο πρόσφατο κρούσμα να έχει παρουσιαστεί στα Χανιά στις αρχές του μήνα, τα κρούσματα μηνιγγίτιδας ανέρχονται σε 3 στη χώρα μας από την αρχή του έτους, ενώ οι ειδικοί ενημερώνουν ότι τους πρώτους μήνες του χρόνου τα κρούσματα της ύπουλης αυτής νόσου, η οποία εξελίσσεται ραγδαία και  μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο, αυξάνονται. Η αγωνία και το άγχος των γονιών για την υγεία των παιδιών τους εντείνεται και οφείλουν να ενημερωθούν έγκαιρα για να τα προστατεύσουν.

Και αυτό γιατί, η προσβολή ενός βρέφους, νηπίου ή ακόμα και εφήβου  από την συγκεκριμένη νόσο ισοδυναμεί σε συντριπτικό ποσοστό με τον κίνδυνο μακροχρόνιων σωματικών και νοητικών αναπηριών ή σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο του παιδιού.

Όλοι θυμόμαστε το εξάχρονο σήμερα κοριτσάκι από το Καματερό το οποίο νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β πριν από δυο χρόνια και ακρωτηριάστηκε στην τρυφερή ηλικία των 5 μόλις χρόνων, αλλά και το άτυχο δίχρονο αγοράκι που έχασε την ζωή του πέρυσι το καλοκαίρι στα Γρεβενά. Είναι παραδείγματα που πρέπει να μας αφυπνίσουν όλους και να αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε ως γονείς.  

Ακόμα πιο σημαντική η πρόληψη αυτή την εποχή

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί τον επικρατέστεροαπό τους τύπους μηνιγγίτιδας που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Στατιστικά τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β αυξάνονται αυτή την εποχή, άρα η πρόληψη ενάντια στη νόσο κρίνεται πιο σημαντική από ποτέ. Οι γονείς, λοιπόν, οφείλουν να ενημερωθούν γι’ αυτήν, μα ακόμα περισσότερο οφείλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αφού μόνο έτσι μπορούν με ασφάλεια να τα προστατεύσουν από το να νοσήσουν, δεδομένου, ότι η μετάδοσή της γίνεται μέσω των καθημερινών μας συνηθειών (φιλί, βήχας και φτάρνισμα).

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β που κάθε γονιός οφείλει να γνωρίζει

Τα συμπτώματα της νόσου χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς «ύπουλα», γιατί μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα είναι τα πλέον χαρακτηριστικά από αυτά. Αμέσως μόλις παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, σπεύσατε στο νοσοκομείο, καθώς η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόλις24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.

Προστατεύστε τα από την θανατηφόρο νόσο της Μηνιγγίτιδας Β

Ευτυχώς, στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός από το 2013, με συγκεκριμένο εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β και που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Η ιστορία της μικρής FayeBurdett δεν είχε αίσιο τέλος
 
Δυστυχώς τα παραδείγματα κρουσμάτων είναι πολλά και ο κατάλογος των θυμάτων μακρύς. Χρειάστηκαν μόνο λίγα εικοσιτετράωρα για να καταλήξει ο ξανθός άγγελος της φωτογραφίας (βλ. φώτο) σε τραγική κατάσταση, έπειτα από την προσβολή του από την θανάσιμη νόσο.

Η δίχρονη έχασε την μάχη με τη νόσο στις 14 Φεβρουαρίου 2016, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μικρό κορίτσι είχε αγωνιστεί σθεναρά για δύο εβδομάδες αλλά δυστυχώς δεν άντεξε απέναντι στη σφοδρότητα με την οποία εκδηλώνεται η Μηνιγγίτιδα Β. Ο θάνατος της μικρής Faye ήταν πρόωρος και φοβερός, αλλά οι γονείς της, οι οποίοι θέλησαν να μοιραστούν με τον κόσμο τις συγκλονιστικές  φωτογραφίες του παιδιού τους όταν βρισκόταν στην εντατική, δημιούργησαν ένα μαζικό κίνημα ευαισθητοποίησης στους γονείς της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά που νοσούν από Μηνιγγίτιδα Β προκάλεσε, εθνική κατακραυγή και την κινητοποίηση σύσσωμης της κοινής γνώμης και της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, με την ελπίδα να μην θρηνήσουν και άλλα θύματα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook