Εργάζεται ως δημοσιογράφος – Ποιοι είναι οι όροι που του επιβλήθηκαν

Τουρκικό ποινικό δικαστήριο έδωσε χθες το βράδυ εντολή για την απελευθέρωση υπό όρους του δημοσιογράφου Σαχίν Αλπάι, ο οποίος είχε συλληφθεί σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή ο Αλπάι, δημοσιογράφος της εφημερίδας Zaman, η οποία έχει κλείσει, να αφεθεί ελεύθερος υπό δικαστικό έλεγχο και σε κατ’οίκον περιορισμό, μετέδωσε παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντας ότι ο δημοσιογράφος βγήκε από την φυλακή αργά χθες το βράδυ.

Νωρίτερα χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε αποφανθεί ότι η προφυλάκιση του δημοσιογράφου για περισσότερο από ενάμιση έτος, καθώς είχε συλληφθεί μερικές ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, συνιστά «παραβίαση των δικαιωμάτων του» και είχε ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος.

Το δικαστήριο αυτό είχε ζητήσει και τον Ιανουάριο την υπό όρους απελευθέρωση του Αλπάι και του συναδέλφου του Μεχμέτ Αλτάν, κάνοντας λόγο για «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου και παραβίαση του δικαιώματος στην ασφάλεια και την ελευθερία», αλλά η απόφασή του δεν είχε εφαρμοστεί.

Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και είναι ανάμεσα στους περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που παραμένουν υπό κράτηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Αλπάι είναι πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας Zaman, η οποία έκλεισε εξαιτίας των φερόμενων δεσμών της με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα του 2016.

Ο Αλτάν είναι δημοσιογράφος και έχει εκδώσει πολλά πολιτικά κείμενα. Κρατείται από τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον προηγούμενο μήνα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους ο Αλπάι ανακοινώθηκε ενώ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους δύο δημοσιογράφους .

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Ιανουάριο, πρωτοφανής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε δημιουργήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας στις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως την ίδια ημέρα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την παραμονή υπό κράτηση του Αλτάν και του Αλπάι.

Οι δικηγόροι των δύο δημοσιογράφων προσέφυγαν και πάλι στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε εκ νέου ευνοϊκή απόφαση για τον Αλπάι. Επίσης ζήτησε να του καταβληθεί αποζημίωση 20.000 τουρκικών λιρών (4.100 ευρώ).

Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για τον Αλτάν σε μελλοντική ημερομηνία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook