Η συγκινητική αναφορά από μαθητή στον Ελευθέριο Βενιζέλο που έκανε το κοινό να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα – Απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού δοκιμίου για τον Ελ.Βενιζέλο

Βραβεύτηκαν σήμερα το απόγευμα, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη Χαλέπα, τρεις μαθητές που διακρίθηκαν στον  ΙΣΤ’ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που φέτος είχε ως θέμα του: «Τη συμβολή της Ελλάδος στη Νίκη, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Και οι τρεις μαθητές, προέρχονται από σχολεία της Αττικής ενώ συνολικά 101 μαθητές από σχολεία της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό, συμμετείχαν στον διαγωνισμό του Ιδρύματος ΕΛ.Βενιζέλος,  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο αυριανό ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Στυλιανός Ζερβάκης εκπροσωπώντας τον Υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης που εκπροσώπησε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η πρόξενος της Γαλλίας στα Χανιά, Κατερίνα Καστρινάκη, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή, Φαλή Βογιατζάκη, η αντιδήμαρχος Βαρβάρα Περράκη εκπροσωπώντας το δήμαρχο Χανίων καθώς και εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά ποσά και απονεμήθηκαν στους

i) Α΄ βραβείο, Σωτήρης Μωραΐτης, Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ώθηση,

ii) Β΄ βραβείο, Ειρήνη Αξαρλή, 1ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών Αττικής,

iii) Γ΄ βραβείο, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γυμνάσιο Κολλεγίου Αθηνών.

(από αριστερά ο μαθητής στον οποίο απενεμήθη το πρώτο βραβειο, Σωτήρης Μωραΐτης, η  Ειρήνη Αξαρλή από το 1ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών Αττικής που βραβεύτηκε με το β’ βραβείο και ο  Δημήτρης Παπαδημητρίου από το Γυμνάσιο Κολλεγίου Αθηνών, που έλαβε το γ’ βραβείο)

“Επειδή είναι απίθανο να γεννηθεί ξανά Ελευθέριος Βενιζέλος, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να σκεφτούμε σαν αυτόν”

Οι μαθητές που ξεχώρισαν με τις εργασίες τους στο διαγωνισμό και βραβεύτηκαν, καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους όμως το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου κέρδισε ο μαθητής που έλαβε το γ’ βραβείο, Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων στην σύντομη ομιλία του.

“Κατάγομαι από Μικρασιάτες που είχαν την εικόνα του Ελευθερίου Βενιζέλου στα σπίτια τους και στα μαγαζιά τους και κυνηγήθηκαν για την λατρεία τους στο πρόσωπό του. Πόσο περήφανοι θα ήταν, αν με έβλεπαν σήμερα εδώ…. Και επειδή είναι απίθανο να γεννηθεί ξανά Ελευθέριος Βενιζέλος, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να σκεφτούμε σαν αυτόν για να ζήσουμε περήφανοι και ελεύθεροι στο πιο όμορφο κομμάτι της γης που μας έταξε η Ιστορία να φυλάμε”.

Ο Σωτήρης Μωραΐτης, μαθητής Γ’ Γυμνασίου στο Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ώθηση, σημείωσε στο περιθώριο της βράβευσης του οτι “θα πρέπει να προσπαθούμε να αναδεικνύουμε τις προσωπικότητες που πιστεύουμε οτι μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας και να εμπνεόμαστε από αυτούς τους ανθρώπους ώστε να συμβάλουμε και εμείς με το δικό μας τρόπο”. Ο διαγωνισμός όπως σημείωσε ηταν μια ευκαιρία για να μάθει ουσιαστικά την ιστορία και να λάβει εφόδια για το μέλλον.

Η Ειρήνη Αξαρλή, μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου, στο 1ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών Αττικής, που έλαβε το β’ βραβείο, πριν την βράβευσή της, σημείωσε οτι ο Βενιζέλος αποτελεί έμπνευση γιατί υπήρξε ένας άνθρωπος με αποφασιστικότητα και τόλμη, με διορατικότητα ενώ μέσα από τις πράξεις του μαθαίνει τη νέα γενιά να σκέφτεται όπως σκεφτόταν και αυτός με οξυδέρκεια και συνέπεια.

Εκτός από την βράβευση των τριών πρώτων διακριθέντων μαθητών, απονεμήθηκαν έπαινοι στους μαθητές και στις μαθήτριες που το δοκίμιό τους αξιολογήθηκε για την 4η έως και την 10η θέση.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης, επεσήμανε την μεγάλη ανταπόκριση που είχε ο Διαγωνισμός καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 100, από σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποδεικνύοντας οτι πρόκειται για έναν θεσμό που συγκινεί τα νέα παιδιά

“Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν πολύ μεγάλη από όλη την Ελλάδα και από σχολεία του εξωτερικού. Το μήνυμα έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας και επομένως μπορούμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία την προοπτική αυτού του θεσμού που έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια και που πράγματι συγκινεί τα νέα παιδιά. Έχει πολύ ενδιαφέρον οτι ασχολούνται με σύνθετα θέματα που έχουν σχέση με την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, παραγωγική, με μεγάλες στιγμές αλλά και με μεγάλες αποτυχίες που βαρύνουν κυρίως τους αντιπάλους του. Μπορούμε να πούμε οτι αν αυτός ο θεσμός συνεχίσει να έχει αυτήν την ορμή, πιστεύουμε οτι τα αποτελέσματα θα είναι ευοίωνα για τη νέα γενιά την οποία θέλουμε επιτέλους να την φέρουμε πιο κοντά στα μηνύματα και στις παρακαταθήκες του μεγάλου Έλληνα πολιτικού”

 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την  αναγόρευση τριών νέων Εταίρων του Ιδρύματος, του Θανάση Μαρτίνου, του Σταύρου Νικηφοράκη και του Ηρακλή Προκοπάκη, για τους οποίους ο κ. Παπαδάκης σημείωσε:
 
“Απόψε τιμώνται τρεις κορυφαίοι άνθρωποι που έχουν προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στο ίδρυμα, ο Θανάσης Μαρτίνος, ο Ηρακλής Προκοπάκης και ο Σταύρος Νικηφοράκης που στάθηκαν εδώ και χρόνια ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο στο πλευρό του Ιδρύματος ιδιαίτερα στην έκδοση της μεγάλης βιογραφίας του Ελ.Βενιζέλου. Το Ίδρυμα αισθάνεται την υποχρέωση να τους τιμήσει και να αναγνωρίσει την προσφορά τους αλλά και να το θεωρήσει η κοινή γνώμη ως παράδειγμα ώστε και άλλοι να ανταποκριθούν και να συντρέξουν στο δύσκολο έργο του Ιδρύματος”.
 
 
 
 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook