Ένας τρόπος διατήρησης είναι στην κατάψυξη. Αυτό βέβαια, προυποθέτει να έχετε αρκετό χώρο για τα υπόλοιπα τρόφιμα που θέλετε να φυλάξετε στην κατάψυξη σας. Η μέθοδος αυτή συστήνεται για βασιλικό, δύσμο, μαϊντανό κ.α.

Διαλέξτε φρέσκα μυρωδικά, πλύντε τα καλά και απλώστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν.

Έπειτα αποθηκεύστε ολόκληρα τα φύλλα ή έτοιμα ψιλοκομμένα σε σακουλάκια που κλείνουν καλά ή σε μικρά μπολ. Επειδή όταν ξεπαγώσουν τα μυρωδικά που είχατε καταψύξει δεν έχουν την ίδια όψη όπως είναι τα φρέσκα, η μέθοδος συστήνεται για μυρωδικά που θα προστεθούν σε σως ή θα αναμεικτούν με άλλα τρόφιμα.

Επίσης μπορείτε να τα χτυπήσετε στο μπλέντερ με λίγο νερό και να βάλετε το μείγμα σε παγοθήκες τις οποίες θα βάλετε σε πλαστική σακούλα.

Μία άλλη μέθοδος είναι η αποξήρανση. Η αποξήρανση ενδείκνυται για φυτά με χαλημή περιεκτικότητα σε νερό όπως το δεντρολίβανο, η ματζουράνα, η ρίγανι , το θυμάρι και το φασκόμηλο κ.α. Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Κόβετε κλωνάρια από το φυτό σας, τα πλύνετε (όχι σε όλες τις περιπτώσεις), τα στεγνώνετε και τα δένετε με μικρά ματσάκια. Μετά πρέπει να τα κρεμάσετε σε ζεστό και ξηρό μέρος μέχρι να μαραθούν.

Προαιρετικά μπορείτε να τα σκεπάσετε με μία χάρτινη σακούλα με τρύπες ώστε να κρατήσετε μακριά την σκόνη. Συνήθως η αποξήρανση ολοκληρώνετε σε 1-2 εβδομάδες. Τέλος φυλάξτε τα αποξηραμένα βότανα σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook