Το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο τελέστη σήμερα στους Τάφους των Βενιζέλων

Τη μνήμη του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου τίμησαν σήμερα φορείς και πολίτες στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο που τελέστη στους τάφους των Βενιζέλων στον Προφήτη Ηλία.

Καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής ήταν φέτος ο Christophe Chantepy, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα ο οποίος εξήρε το έργο του μεγάλου Εθνάρχη.

Αρχικά τελέστη το μνημόσυνο από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ανέφερε για την εκδήλωση σε δήλωσή του:

“Είναι τιμή για μένα το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος να με προτείνει να εκφωνήσω ομιλία της ετήσιας εκδήλωσης που πραγματοποιείται στη μνήμη των Βενιζέλων. Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σε έναν τόπο επιφορτισμένο από ιστορία για να τιμήσουμε τη μνήμη του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενός σπουδαίου Έλληνα φιλελεύθερου, δημοκράτη, μεταρρυθμιστή και επίσης ενός μεγάλου φίλου της Γαλλίας”

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών, της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης ανέφερε:

“Το σημερινό μνημόσυνο είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί γίνεται σε μια χρονική στιγμή κρίσιμη για τη χώρα μας. Είναι καλό να θυμόμαστε τα διδάγματα που μας άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για την υπεράσπιση της χώρας μας και είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεπεράσει όλα αυτά που είχαν τότε απασχολήσει τον μεγάλο πολιτικό. Γι’ αυτό χρειάζεται συνέγερση, σχέδιο και συναίσθηση οτι το κοινό καλό πρέπει να το προτάσσουμε πάντα πάνω από το ιδιωτικό όφελος. Είναι σημαντικό ότι φέτος είναι εδώ ο Γάλλος πρέσβης. Είναι γνωστό ότι ο Βενιζέλος είχε με τη Γαλλία ιδιαίτερη σχέση και η Γαλλία διαδραμάτισε διαχρονικά έναν ρόλο στήριξης της χώρας μας.”

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων τόνισε:

“Κάθε χρόνο τιμάμαι τη μνήμη του Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου και θυμόμαστε τη μεγάλη συνεισφορά αυτών των δυο ανδρών, των μεγάλων αυτών εκσυγχρονιστών του κράτους και κυρίως του ανδρός που διπλασίασε τη χώρα μας. Τα συμπεράσματα είναι πάντα επίκαιρα, επρόκειτο για έναν εκσυγχρονιστή, έναν πρώιμο ευρωπαϊστή, για έναν άνθρωπο που έβαλε την Ελλάδα σε μια τελείως διαφορετική τροχιά. Ακόμα ως χώρα νοιώθουμε τα οφέλη. Αυτή την παρακαταθήκη πρέπει να την υπολογίζουμε ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες”

Ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης δήλωσε με τη σειρά του:

“Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τιμάμε τη μνήμη του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος άλλαξε τη μοίρα του λαού του και διπλασίασε τα εδάφη της. Ήταν ο πολιτικός, ο κοινωνικός αναμορφωτής, ο επαναστάτης, ο ιδεαλιστής, η φυσιογνωμία εκείνη που ενέπνευσε και εμπνέει ακόμα γενεές Ελλήνων. Η ιστορική αυτή στιγμή δείχνει πόσο επίκαιρο είναι το παράδειγμα του Βενιζέλου. Οι σύγχρονοι Έλληνες και κυρίως οι πολιτικοί έχουν πολλά να διδαχθούν από την παρακαταθήκη του.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook