Βραβεύτηκαν  νέοι γονείς οι οποίοι δώρησαν βλαστοκύτταρα από τον ομφάλιο λώρο 

Μια όμορφη γιορτή – ενημέρωση για την εθελοντική προσφορά βλαστοκυττάρων διοργάνωσαν το απόγευμα της Κυριακής ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών ν.Χανίων «Αγ. Ιωάννης» και η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών – Βλαστοκυττάρων Κρήτης.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την δωρεά βλαστοκυττάρων και βραβεύτηκαν οι οικογένειες οι οποίες έγιναν εθελοντές δότες βλαστοκυττάρων.

Άλλωστε, όπως ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου Δέσποινα Ροδουσάκη, το 2017 που ξεκίνησε η σχετική προσπάθεια από τον σύλλογο, εστάλησαν στην Δημόσια Τράπεζα στο Ηράκλειο, 92 δείγματα ομφαλικών βλαστοκυττάρων.

Η καθηγήτρια Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και ΔηΤΟΒ Κρήτης κα Ελένη Παπαδάκη, ανέφερε πως το αίμα από τον ομφάλιο λώρο, ενώ θεωρείται ως υγειονομικό απόβλητο και πετάγεται, από το 1988 ανακαλύφθηκε πως αποτελεί σημαντική πηγή για βλαστοκύτταρα, αντίστοιχα με του μυελού των οστών.

Όπως είπε η κα Παπαδάκη, η Δημόσια Τράπεζα ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την φύλαξη του αίματος από τον ομφάλιο λώρο και τα Χανιά συμμετέχουν πολύ ενεργά, κάτι που οφείλεται στην δράση εθελοντικών ομάδων, όπως ο Σύλλογος αιμοδοτών.

Επίσης στην εκδήλωση μίλησε η κα Ασημίνα Ελευθερία, Ειδικός ψυχικής υγείας, ψυχοδραματίστρια, Πλοίαρχος (ΥΝ) ε.α., υπεύθυνη ενημέρωσης του Συλλόγου Αιμοδοτών για την δωρεά Βλαστοκυττάρων, ενώ όπως ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook