Την ανέγερση κέντρου νεότερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας σε οικόπεδο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Την στήριξη της Περιφέρειας στην ανέγερση και λειτουργία κέντρου νεότερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας που θα ανήκει στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ), ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας παρουσία Αρχών, φορέων και πλήθους πολίτων, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στα εγκαίνια της έκθεσης έργων Διαμαντοπούλου που ανήκουν την συλλογή του Ζαχαρία Πορταλάκη. Η ανακοίνωση από τον Περιφερειάρχη έγινε σε συνέχεια της ομιλίας του καθηγητή και προέδρου της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Αλέξη Καλοκαιρινού, ο οποίος παράλληλα με το καλωσόρισμα στην έκθεση, παρουσίασε τα σχέδια του δρομολογούμενου κέντρου σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας το οποίο -όπως είπε -θα αναγερθεί εντός των τειχών επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου σε οικόπεδο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, θα καλύπτει έκταση περίπου 2000 τμ και θα αναλάβει την λειτουργία του η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ).

Η ανακοίνωση της υλοποίησης του έργου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους παριστάμενους ο δε κ. Καλοκαιρινός ευχαριστώντας δημόσια τον Περιφερειάρχη, αναφέρθηκε την αναγκαιότητα της υλοποίησης του κέντρου που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την Κρήτη.

Εγκαίνια έκθεσης έργων Διαμαντοπούλου της συλλογής Πορταλάκη από τον Περιφερειάρχη

Τα εγκαίνια της έκθεσης, «Τερατολογίες» από την ιστορία του ανθρώπου, έργων του Διαμαντή Διαμαντοπούλου της συλλογής Ζαχαρία Πορταλάκη έγιναν από τον κ. Αρναουτάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης ο Πρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου Αλέξης Καλοκαιρινός. Στην σημαντικότητα της έκθεσης αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους οι καθηγητές Μανόλης Μαυρομάτης και Μάνος Στεφανίδης.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης, είπε ότι με χαρά η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στα εγκαίνια μιας ακόμα σημαντικής έκθεσης από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, ενός επιστημονικού φορέα που φωτίζει διαρκώς τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Κρήτης. 

«Η περιοδική έκθεση «ΤΕΡΑΤΟΛΟΓΙΕΣ», από την Ιστορία του Ανθρώπου, με έργα του πρωτοπόρου ζωγράφου του 20ού αιώνα, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη, έρχεται να συμπληρώσει το εικαστικό ημερολόγιο της Κρήτης με έναν τρόπο μοναδικό. Σε αυτήν την εξέλιξη καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο μεγάλος συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης, τον οποίο για μια ακόμα φορά ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του στον τόπο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Αρναουτάκης, προσθέτοντας: «Εγκαινιάζουμε την τρίτη κατά σειρά ετήσια έκθεση που συνδιοργανώνει η Ε.Κ.Ι.Μ. με τον συλλέκτη,  μετά τη Θεότητα (α)συνέχεια και τον Διάλογο με το Αόρατο στην γνώριμη αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος της τέχνης, με εικαστική ματιά και ύφος τελείως διαφορετικά από τους σύγχρονούς του. Σε όλη του τη ζωή δημιουργούσε ακατάπαυστα, στο προσφυγικό του σπίτι, στον Βύρωνα. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση εντάσσονται στην πιο ακραία ενότητα του ζωγράφου, που την ονόμαζε Τερατολογίες, εικόνες, δηλαδή, του λόγου για τη στρεβλή λειτουργία της κάθε λογής εξουσίας. Άλλωστε, ο Διαμαντόπουλος υπηρετεί μια τέχνη με συνείδηση του κοινωνικού ρόλου της και ταξική επιλογή στο περιεχόμενό της. Βαθιά ανθρωποκεντρικός, ανέπτυξε ένα περήφανο, μαχητικό και ανεξάρτητο φρόνημα, που αποτυπώνεται δυναμικά στα έργα της έκθεσης. Η παρουσίασή τους, για πρώτη φορά στην Κρήτη, αποτελεί μια επιβεβαίωση της επικαιρότητάς τους.

Ο Διαμαντόπουλος, χωρίς αμφιβολία, είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης και θα μείνει στην ιστορία ως μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργού. Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τη νέα Διοίκηση της ΕΚΙΜ για την ανάληψη των καθηκόντων στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, να ευχηθώ από καρδιάς καλή συνέχεια στο έργο σας και βέβαια να συγχαρώ όλους τους συντελεστές για το σημερινό σπουδαίο αποτέλεσμα.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook