Με καταμετρημένο το 35% των ψήφων – Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 14,5% – Τρίτος ο Ζιρινόφκσι με 6,6%

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεκλέγεται στην προεδρία της Ρωσίας σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Με καταμετρημένο το 35% των ψήφων ο Ρώσος πρόεδρος εξασφαλίζει ποσοστό 73,7%.

Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 14,5%. 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υπερεθνικιστής Βλαντίμρ Ζιρινόφκσι 6,6% και ακολουθεί η προσκείμενη στη φιλελεύθερη αντιπολίτευση δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ  με 1,4%. 

Πολύ κοντά σε αυτά τα αποτελέσματα ήταν και οι εκτιμμήσεις των exit polls που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το τέλος της κάλπης. 

Σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου VTSIOM ο Πούτιν θα συγκεντρώσει ποσοστό 73,9%. 

Tο exit poll του RIA έδωσε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ποσοστό 76.3%.

Εφ’ όσον επιβεβαιωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία από τα exit polls, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με ποσοστό μεγαλύτερο απ’ αυτό που συγκέντρωσε στις προεδρικές εκλογές του 2012. 

Παρατυπίες καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, στον οποίον έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, λέει ότι έχει στείλει 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές.

Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.

Η υποστήριξη προς τον Πούτιν είναι σημαντικά μικρότερη στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη σε σχέση με την Ρωσία συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι που εργάζονται ως εκλογικοί παρατηρητές εμποδίστηκαν να εισέλθουν σε κάποια εκλογικά τμήματα, όπως είπε ένας δικηγόρος της εκστρατείας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

O ίδιος ο Ναβάλνι ανέβασε στο Twitter έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε βίντεο το οποίο δείχνει να ρίχνονται επιπλέον φάκελοι με ψηφοδέλτια στην κάλπη σε ένα εκλογικό κέντρο στην ρωσική Απω Ανατολή. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει σχετικώς.

Στο Twitter κυκλοφορούν ακόμη βιντεάκια από κάμερες ασφαλείας που δείχνουν άτομα να ψηφίζουν δύο και τρεις φορές αλλά μέλη της εφορευτικής επιτροπής να ρίνουν ψηφοδέλτια στην κάλπη.

Ο Ιβάν Ζντανόφ, ένας συνεργάτης του Ναβάλνι, είπε ότι πολλοί ψηφοφόροι μεταφέρονταν στα εκλογικά τμήματα με πούλμαν από τους εργοδότες τους. “Θα τις ονομάσουμε ‘οι εκλογές των πούλμαν’ “, είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, κάποιοι δημοσιογράφοι του Reuters που έκαναν ρεπορτάζ σε εκλογικά τμήματα ανά την Ρωσία μίλησαν με πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είπαν ότι είχαν λάβει οδηγίες από τους εργοδότες τους ή τους καθηγητές τους για το τί θα ψηφίσουν. Μάλιστα ορισμένοι έβγαζαν φωτογραφίες τους να ψηφίζουν λέγοντας ότι τους χρειάζονταν ως απόδειξη για τον εργοδότη τους, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκπτωτικά κουπόνια που διανέμονταν σε Ρώσους που πήγαν να ψηφίσουν.

Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, περίπου το 80% των εκλογικών κέντρων παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Η συντονίστρια της ένωσης εκλογικών παρατηρητών στη Ρωσία Ελένα Μπαμπτσένκοβα από την πλευρά της είπε ότι σε όλη τη χώρα έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί περίπου 250 εκλογικές παραβάσεις και ότι το ποσοστό συμμετοχής αυτή τη φορά είναι υψηλότερο σε σχέση με το 2012.

Με το αποτέλεσμα βέβαιο, εκτός απροόπτου, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε αυτές τις εκλογές είναι πράγματι το ποσοστό συμμετοχής με το Κρεμλίνο να επιθυμεί μια ισχυρή εντολή για τον Πούτιν και τον Ναβάλνι να καλεί σε μποϊκοτάζ των εκλογών, τις οποίες χαρακτηρίζει απάτη.

Οι οκτώ υποψήφιοι

Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, μεταξύ αυτών φυσικά, και ο νυν πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι υπόλοιποι επτά είναι οι: Ξένια Σομπτσάκ (αυτοχαρακτηρίζεται σοσιαλίστρια και είναι υποψήφια με το κόμα Civic Initiative), Μαξίμ Σουραϊκίν (ακροαριστερό Κομμουνιστικό Κόμμα), Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι (ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος), Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι (αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματος Yabloko), Σεργκέι Μπαμπουρίν (υποψήφιος του εθνικιστικού κόμματος Russian All-People’s Union), Πάβελ Γκρουντίνιν (του ρωσικού κομμουνιστικού κόμματος) και Μπόρις Τιτόβ (ηγέτης του Κόμματος της Ανάπτυξης).

Πούτιν: Δεν με νοιάζει με ποιο ποσοστό θα εκλεγώ

Ευχαριστημένος θα είναι με οποιοδήποτε αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία το οποίο θα επιτρέπει την επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Μόσχα. 

Σε ερώτηση που του έκαναν για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα θεωρούσε ικανοποιητικό, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν από το AFPTV: «Οποιοδήποτε, από τη στιγμή που θα μου δίνει το δικαίωμα να ασκήσω το αξίωμα του προέδρου». 

«Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στη χώρα», πρόσθεσε ο Πούτιν στις δηλώσεις που έκανε από το 2151 εκλογικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook