Τι πρέπει να προσέξετε στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στις κατοικίες

Ανοίγει από σήμερα, σταδιακά και εκτός απροόπτου μετά από πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ».

Η διαδικασία υποβολής μετά την κατάρρευση της πλατφόρμας λόγω υπερφόρτωσης θα ανοίξει τμηματικά σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον. Ήδη από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP’s) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιείται τμηματικά ως εξής:

Δευτέρα 19 Μαρτίου: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα.
Δευτέρα 26 Μαρτίου: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη.
Δευτέρα 2 Απριλίου: Αττική, Νότιο Αιγαίο.

Σε όλες τις περιπτώσεις η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίγει από τις 08:00.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις κατοικίες θα πρέπει να:
Ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΚΕνΑΚ).

O συνδυασμός των παρεμβάσεων που θα γίνουν για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής:

α) Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 1 και 2 απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕνΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).

β) Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 3 έως 7 απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕνΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).

Εάν το υλοποιηθέν έργο αφορά σε ριζική ανακαίνιση του κτηρίου/ της κτηριακής μονάδας κ θα πρέπει, επιπλέον των ανωτέρω, το σύνολο των παρεμβάσεων να οδηγεί στην κατάταξη του κτηρίου/της κτηριακής μονάδας στην ενεργειακή κατηγορία Β, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθ. 7 του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΚΕνΑΚ), στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά και λειτουργικά εφικτό. Σε περίπτωση που η επίτευξη της κατηγορίας Β δεν είναι τεχνικά και λειτουργικά εφικτή, το ανακαινιζόμενο κτήριο/κτηριακή μονάδα θα πρέπει να κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία που προκύπτει από τη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης.

Προκειμένου να είναι δυνατή η διαπίστωση ικανοποίησης των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕνΑΚ, τα υλικά και τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις παρεμβάσεις πρέπει να φέρουν πιστοποίηση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook