Από την ΔΕΥΑΧ – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου), η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Στο μονοπάτι του Νερού, από την πηγή στο ποτήρι μας».

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Παζινού και Περιβολίων, καθώς και από το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου, το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων, το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας και το Γενικό Λύκειο Νέας Κυδωνίας, οι οποίοι υλοποιούν εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα με θέμα το νερό, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια σειρά εκπαιδευτικών επιμορφωτικών επισκέψεων και ξεναγήσεων σε χώρους ευθύνης της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., που άπτονται των θεμάτων ύδρευσης, δηλαδή να επισκέπτονται, από τις 09:00 – 13:00, τόσο τις πηγές πόσιμου νερού στο αντλιοστάσιο της Αγυιάς καθώς και τη λίμνη της Αγυιάς, όσο και την κεντρική δεξαμενή υδροδότησης των Χανίων στον Άη Γιάννη.

Ειδικότερα, στις πηγές υδροδότησης του «Πλατάνου» στην Αγυιά, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Δρ. Μιχάλη Ζουμαδάκη, Βιολόγο, Προϊστάμενο του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., για τον κύκλο του νερού και ειδικότερα για την συνολική λειτουργία του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Χανίων, από τις πηγές μέχρι τη βρύση του σπιτιού μας, με στόχο την απόκτηση αφενός πολύτιμων γνώσεων και αφετέρου ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησής τους, ως ποιοτικά εφόδια για τη ζωή τους, σχετικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Στη συνέχεια περπατώντας διαμέσου του παρόχθιου μονοπατιού γύρω από τη λίμνη της Αγυιάς, θα φθάνουν στο σημείο όπου βρίσκονται τόσο το παρατηρητήριο των πουλιών όσο και τα θυροφράγματα της λίμνης, που ελέγχουν την στάθμη του νερού της λίμνης, όπου και θα ενημερώνονται διεξοδικά από τον κ. Φώτη Ποντικάκη, Εκπαιδευτικό – Υπεύθυνο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, για τους σκοπούς και την χρησιμότητα του τεχνητού οικοσυστήματος – βιοτόπου της λίμνης της Αγυιάς.

Παράλληλα, στην κεντρική δεξαμενή υδροδότησης των Χανίων στον Άη Γιάννη, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται από στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, τόσο για τα ιστορικά και λειτουργικά στοιχεία της Δεξαμενής, όσο και για τη χρησιμότητα και λειτουργία του σύγχρονου Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου μας, ο οποίος έχει εγκατασταθεί από το 2000 στον αύλειο χώρο της Δεξαμενής του Άη Γιάννη.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι μαθητές κι εκπαιδευτικοί να ευαισθητοποιηθούν για τη σημασία του νερού τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τη λειτουργία της φύσης.

Στόχος είναι να μάθουν πώς φτάνει το νερό στο σπίτι μας, ποια διαδρομή ακολουθεί, τι κίνδυνοι απειλούν την καθαρότητα του νερού και παράλληλα να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του νερού για την επιβίωση και την υγεία μας, την αξία που έχει το νερό στους υγρότοπους για πολλά είδη ζώων και φυτών καθώς και για την οικολογική ισορροπία.

Απώτερος σκοπός των δράσεων αυτών είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και η στήριξη της κάθε παιδαγωγικής ομάδας, εστιάζοντας στη μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην ανθρωπότητα και το βιοφυσικό της περίγυρο, καθώς και στους τρόπους προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της αειφόρου ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πηγών.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook