«Πήδηξα και κοίταξα πίσω και είδα ότι το τμήμα της ουράς είχε τυλιχθεί στις φλόγες»

Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει 71 επιβάτες συνετρίβη κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Tribhuvan του Κατμαντού στο Νεπάλ τη Δευτέρα. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία κατά τη συντριβή και ακόμα 22 τραυματίστηκαν στο αεροπορικό αυτό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη το αεροσκάφος Bombardier Dash 8 Q400, το χειρότερο εδώ και σχεδόν 30 χρόνια στο Νεπάλ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μίντια, το αεροπλάνο βγήκε από τον διάδρομο προσγείωσης, πέρασε το συρματόπλεγμα που βρίσκεται γύρω από το αεροδρόμιο, με τα καύσιμά του να χύνονται στο έδαφος, προτού σταματήσει και αναφλεγεί.

«Άρπαξα το κάθισμά μου κατά τη συντριβή, απελευθερώθηκα γρήγορα από τη ζώνη ασφαλείας, σηκώθηκα στο κάθισμα και είχα τις αισθήσεις να ανοίξω την πόρτα έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Dayaram Tamrakar, ένας από τους επιζήσαντες στο Associated Press. Σημείωσε μάλιστα ότι ήταν σε θέση να βοηθήσει άλλους επιβάτες να βγουν από το αεροσκάφος πριν αποφασίσει να πηδήξει από το κατεστραμμένο αεροπλάνο.

«Όταν κάποιος είπε ότι ξέσπασε φωτιά ήταν ώρα να κατέβω από το αεροπλάνο. «Πήδηξα και κοίταξα πίσω και είδα ότι το τμήμα της ουράς είχε τυλιχθεί στις φλόγες» πρόσθεσε.

Η ικανότητα του Tamrakar να σκεφτεί και να δράσει γρήγορα πιθανότατα έσωσε τη ζωή του και τη ζωή των λοιπών συνεπιβατών του. Σύμφωνα με τον Tamrakar, πιστεύει ότι οι επιβάτες πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια των πτήσεων και να αποφεύγουν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της προσγείωσης και της απογείωσης. Με αυτόν τον τρόπο, θα παραμείνουν σε εγρήγορση.

«Η εγρήγορση» είναι επίσης μια συμβουλή που δίνει η Cheryl Schwartz, μια πρώην αεροσυνοδός για την United Airlines, σε τέτοιες περιπτώσεις. Η  Schwartz έγραψε στο Quora ότι οι επιβάτες θα πρέπει να σημειώσουν πόσες σειρές είναι από την πλησιέστερη έξοδο κινδύνου πριν ακόμα καθίσουν. Επειδή η φωτιά και ο καπνός μπορεί να εμποδίσουν την όρασή σας για την έξοδο, οπότε είναι σημαντικό να είστε σε θέση να μετρήσετε τις σειρές κατά την έξοδό σας από το αεροπλάνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook