Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα συνεχίζεται η προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τις εκροές καταθέσεων μέσω προσφοράς ελκυστικότερων επιτοκίων καταθέσεων στους αποταμιευτές τους. Oπως επισημαίνουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση καταθέσεων ωθεί τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, καθώς πολλές τράπεζες προχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες σε νέα αύξηση των επιτοκίων τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την express.gr, για κατάθεση διάρκειας ενός έτους της τάξης των 50.000 ευρώ η μικτή απόδοση φτάνει έως και το 6%, ενώ στις περισσότερες τράπεζες κινείται πλέον σε επίπεδα άνω του 4%.
«Δειλή» επιστροφή καταθέσεων

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μετά τη μαζική φυγή των καταθέσεων από την Ελλάδα λόγω του φόβου πτώχευσης της χώρας, καταγράφεται μικρή επιστροφή κεφαλαίων στο πιστωτικό σύστημα τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Υπολογίζεται ότι μετά τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής για την Ελλάδα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ επέστρεψε στα ελληνικά γκισέ.

Σύμφωνα με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από την Κυπρο. Πρόκειται κυρίως για καταθέσεις που όλο τον προηγούμενο χρόνο είχαν αναζητήσει σε κυπριακές τράπεζες ασφαλές «καταφύγιο», λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Μετά τη συμφωνία όμως για τη χορήγηση και δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα, στην τελευταία έκτακτη σύνοδο κορυφής, το περιβάλλον προφανώς έγινε περισσότερο ασφαλές και η κίνηση της επιστροφής ξεκίνησε. Ενισχυτικά σε αυτήν την εξέλιξη λειτούργησε και το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία δέχεται τις υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης.

Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων επέστρεψε από τα σπίτια όπου και φυλασσόταν.

Ωστόσο στο πιστωτικό σύστημα παραμένει η ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι θα περάσει πολύς καιρός για να επιστρέψει το σύνολο των κεφαλαίων που «έφυγε» από τις τραπεζικές καταθέσεις τους τελευταίους 16 μήνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook