Ένα στα τέσσερα φάρμακα αναχαιτίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο ανθρώπινο έντερο και έτσι προκαλούν αντίσταση στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature. 

Επιστημονική ομάδα του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας της Χαϊδελβέργης με επικεφαλής τους Πηρ Μπορκ, Κιραν Πατιλ, Νάσσος Τύπας και Γιοργκ Ζελλερ, έλεγξαν πάνω από 1.000 φάρμακα σε σχέση με 40 αντιπροσωπευτικά είδη βακτηρίων από το ανθρώπινο έντερο και διαπίστωσαν ότι πάνω από το ένα τέταρτο των μη αντιβιοτικών σκευασμάτων (250 από τα 923) επηρέαζαν την ανάπτυξη τουλάχιστον ενός είδους στο μικροβίωμα.

Το ανθρώπινο έντερο περιέχει έναν μεγάλο αριθμό βακτηριακών ειδών που συλλογικά αποτελούν το εντερικό μικροβίωμα. Την τελευταία δεκαετία έχει διαπιστωθεί ότι η σύσταση του εντερικού μικροβιώματος επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία και είναι επίσης ξεκάθαρο ότι τα αντιβιοτικά έχουν μεγάλη επίδραση στο μικροβίωμα, προκαλώντας επί παραδείγματι γαστρεντερικές παρενέργειες. 

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι μερικά ευρέως χρησιμοποιούμενα μη αντιβιοτικά φάρμακα προκαλούν αλλαγές στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος, χωρίς όμως να είναι κατανοητή η πλήρης έκταση αυτής της επίδρασης. 

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που καταγράφει τις άμεσες αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων και μεμονωμένων εντερικών βακτηρίων. Και δείχνει ότι όχι μόνο τα αντι-μολυσματικά, αλλά και σκευάσματα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών αναστέλλουν την ανάπτυξη διαφόρων εντερικών μικροβίων. 

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης έναν μέχρι πρότινος παραγνωρισμένο κίνδυνο, ότι δηλαδή η κατανάλωση μη αντιβιοτικών σκευασμάτων προάγει την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. 

«Αυτό είναι πραγματικά τροματικό, αν σκεφτεί κανείς ότι παίρνουμε πολλά μη αντιβιοτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της ζωής μας και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Βέβαια, δεν επηρεάζουν όλα τα φάρμακα το εντερικό μικροβίωμα και η αντίσταση δεν είναι τελικά τόσο συχνή. Σε μερικές περιπτώσεις, η ανθεκτικότητα στα μη αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμακευτικών συνδυασμών», εξηγεί ο Δρ Νάσσος Τύπας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook